Home

Achtergrond

Hulp bij het aardappelen rooien

Schoolkinderen die op het biologische landbouwbedrijf De Terp in het Gelderse Erichem aardappelen kwamen rooien in het kader van het project Eten per meter kregen daarbij hulp van het huisvarken Lytje.

Schoolkinderen die op het biologische landbouwbedrijf De Terp in het Gelderse Erichem aardappelen kwamen rooien in het kader van het project Eten per meter kregen daarbij hulp van het huisvarken Lytje. Lytje is negen jaar oud. Volgens Martine Lans, medewerker op De Terp, bleek het varken een goede hulp. Natuurlijk werkte het dier zelf ook de nodige piepers naar binnen. De kinderen vonden het prachtig, volgens Lans. “Het was bovendien een openbaring voor ze om te zien hoe aardappelen groeien”. Foto Vidiphoto

Duizenden Indiase boeren protesteren tegen de onteigening van hun land voor de aanleg van een nieuwe snelweg van Delhi naar Agra. De boeren blokkeerden het verkeer in de Indiase hoofdstad. De demonstratie zorgde voor grote chaos in Delhi. Het protest volgde gisteren op een eerdere demonstratie deze maand, waarbij drie boeren omkwamen. Toen opende de politie het vuur op de demonstranten in de staat Uttar Pradesh. Volgens de boeren is de compensatie die ze krijgen voor het land onvoldoende. Ze denken dat de nieuwe eigenaren met de grond gaan speculeren, nu er een weg wordt aangelegd. Ondertussen zijn de boeren hun oogst kwijt. Het gaat ondermeer om akkerbouwers die uien en paprika’s telen. Foto ANP

Uientelers vragen uiendokter Anton van der Velde van DLV Plant (witte blouse) in de uienkliniek om raad op de landelijke uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat. Sommigen nemen hun eigen zieke uien mee en vragen wat het gewas mankeert. Foto Anton Dingemanse

Duizenden mensen bekogelen elkaar met tomaten op het festival Tomatina in het Spaanse Buñol, vlakbij Valencia. Buñol telt negenduizend inwoners. Volgens Spaanse media kwamen tegen de 45.000 gasten van over de hele wereld af op de 65ste editie van het jaarlijkse feest. Meer dan 100.000 kilo tomaten vloog door de lucht op het centrale plein. Het festival wordt gehouden ter ere van de beschermheilige Sint Lodewijk-Beltrán en de maagd Maria. De tomaten worden door lokale tuinders aangeleverd. Het betreft meestal zachte, niet meer te gebruiken partijen. Naast het beruchte en beroemde voedselgevecht horen onder meer een markt bij de festiviteiten. Foto ANP

Een bont gezelschap schapen beheert het terrein aan de Hoofdweg en de Wolvegasterweg, dat precies op de grens ligt van de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf in het zuidoosten van Friesland. Er lopen witte schapen, bonte schapen en een enkel zwart schaap op het terrein. Alle keurig van oormerken voorzien en goed verzorgd. Het is er prima toeven. Bij het kort houden van het gras werken ze goed met elkaar samen, zoals ook de beide Friese gemeenten dat zelf af en toe doen. Foto Lenus van der Broek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.