Home

Achtergrond

Huizenmarkt doet machinebouwers pijn

De malaise is na enige weken optimisme teruggekeerd op de aandelenbeurzen. De AEX-index is deze week (tot vandaag) 9 procent gedaald.

Macro-economische berichten vallen nog steeds tegen, terwijl de vrees groeit dat bezuinigingsmaatregelen van overheden onherroepelijk leiden tot een verzwakkend economisch herstel en mogelijk de gevreesde dubbele dip.

De agrarische effecten deelden in de misère. Slechts vier van de 25 fondsen op de AGD-Index wonnen terrein, met 1,9 procent als de hoogste winst op weekbasis. Bedrijven die direct de consument beleveren vrezen een consumptieval. De graannoteringen in Chicago, Parijs en Londen stonden bovendien enigszins onder druk wat lagere inkomens voor boeren en dus lagere verkopen aan boeren impliceert.

Zakenbank Goldman Sachs heeft de verwachtingen voor Monsanto, producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen, naar boven bijgesteld. De Braziliaanse overheid heeft onlangs de Roundup-sojazaden toegelaten, waarmee in potentie een enorme markt ontstaat.

Het is wel nog wachten of handelspartners van Brazilië de soja accepteren. Goldman Sachs verwacht dat Monsanto de huidige crisis in de afzet van herbiciden op basis van glyfosaat doorstaat door het op de markt komen van nieuwe producten.

Voor machinebouwers geldt nog meer slecht nieuws: ze halen een flink deel van de omzet met de verkoop van bouwmachines, en in de VS wordt fors minder nieuwe woningen en bedrijfsterreinen gebouwd. Ondanks positieve verkoopcijfers in Zuid-Amerika en Azië verloren Case New Holland, Agcoo (Valtra, Fendt, MF) en John Deere respectievelijk 7, 6,1 en 4,7 procent.

De aandelen van kunstmestgigant Yara International hebben lauw gereageerd op de overnameperikelen rond PotashCorp, dat anders dan Yara kunstmest op basis van kali in plaats van stikstof produceert. Chemiereus Sinochem en de Braziliaanse mijnbouwconcerns Vale, Rio Tinto willen in de kunstmestbusiness stappen.

Investeerders gaan er echter vanuit dat Yara geen overnamekandidaat is. Niet omdat Yara te duur is, er wordt door BHP Billiton 39 miljard dollar geboden voor PotashCorp, maar wel vanwege de relatief hoge productiekosten die Yara maakt in West-Europa. Daar komt bij dat de Noorse overheid een belangrijke aandeelhouder is, en misschien het Noorse belang groter vindt dan het zakelijke.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.