Home

Achtergrond

Honderden doden door watersnood Pakistan

De overstromingen na zware moessonregens in het noorden van Pakistan hebben al elfhonderd levens geëist.

Zeker anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten vandaag laten weten. Ze spreken van de ergste overstromingen in tientallen jaren. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en duizenden hectaren landbouwgrond is verwoest. Ook zijn er tal van aardverschuivingen geweest. Tientallen bruggen en een onbekend aantal dorpen zijn weggespoeld.

In het district Swat zouden vrijwel alle bruggen zijn weggespoeld. Honderden overlevenden van het natuurgeweld zijn gevlucht naar scholen in de stad Peshawar en in Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir.

De autoriteiten in de hoofdstad Islamabad stellen dat ze nog geen duidelijk beeld van de omvang van de ramp hebben omdat tal van plaatsen van de buitenwereld zijn afgesloten. Hulporganisaties vrezen voor de uitbraak van ziektes als cholera.

Volgens de Pakistaanse meteorologische dienst was de afgelopen dagen sprake van ongekend zware regenval. Voor de komende dagen voorspellen ze nog meer regen. Die zouden tot overstromingen in de zuidelijke provincie Sindh kunnen leiden.

Het Pakistaanse leger heeft helikopters en boten naar het rampgebied gestuurd om bewoners te evacueren. Volgens de regering hebben militairen al circa 20.000 mensen gered.

De Europese Commissie heeft 30 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de getroffen bevolking van Pakistan. De Verenigde Staten stelden voor 10 miljoen dollar (7,6 miljard euro) aan hulp beschikbaar.

Samen met haar partnerorganisaties in Pakistan, is Oxfam Novib begonnen met de hulpverlening aan de slachtoffers van overstromingen. De komende weken zullen water en sanitaire voorzieningen worden verzorgd aan 30.000 huishoudens in de getroffen districten.

Ook het buurland Afghanistan is door de moessonregens getroffen. Het hoofd van het bureau rampenbestrijding liet weten dat het noodweer tientallen levens heeft geëist. Bijna de helft van de doden viel in de noordoostelijke provincie Kapisa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.