Home

Achtergrond 1 reactie

Hoge prijs tarwestro kan champignonteler raken

De noteringen voor tarwestro liggen 10 tot 15 procent boven het niveau van vorig jaar.

De voorspelde lagere opbrengst van stro kan de prijs voor compost voor champignons opdrijven, maar het effect zal voor Nederlandse telers niet groot zijn, zegt Tom van Wijk, directeur van CNC Grondstoffen.

Compost van telers in andere landen heeft een relatief hoog aandeel tarwestro, in Nederland is paardenmest het belangrijkste bestanddeel. "Voor Nederlandse compost zal het effect enkele euro’s per ton zijn. Dat kan voor buitenlandse telers wel een veelvoud zijn."

Volgens Van Wijk is het nog voorbarig om te zeggen dat het een duur stroseizoen wordt. CNC Grondstoffen heeft nog een voorraad stro uit 2009.

Eén reactie

 • no-profile-image

  champignonteler

  Beste Tom

  Ik neem aan dat paardemest ook van stro word gemaakt,tenminste vorige week nog wel.
  Word het stro duurder,dan zal de boer zuiniger met zijn stro omgaan,wat weer resulteerd in een verdere aangetaste mest.
  Wat weer resulteerd in te zachte compost met een hoog vulgewicht,daardoor is de kweker toch weer genoodzaakt een paar duizend kilo compost extra te vullen en zeer waarschijnlijk zal de kweker dan ook met een mindere kwaliteit compost en champignons tevreden moeten zijn.

  Resultaat : hogere inkoop + door afkeur een lagere verkoop = een flink geraakte kweker.

  Dus CNC kijk verder dan Jullie neus lang is en ga zorgvuldig te werk met de paardemest keuringen,op de werkvloer daar ligt de basis voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.