Home

Achtergrond 204 x bekeken

Hinken op twee gedachten

De NVV pleit voor een nadrukkelijker rol van de overheid bij de prijsvorming van agrarische producten. De organisatie wijst op de grote macht van multinationale supermarktorganisaties en de zwakke positie van agrarische gezinsbedrijven daartegenover.

De NVV pleit daarom voor een sterker toezicht op de prijsvorming en wil om te beginnen komen tot een EU-monitoringssysteem voor de margeverdeling in de varkensvleeskolom.

De NVV zegt verder voorstander te blijven van een vrije markt. Het is hinken op twee gedachten. Enerzijds vrije markt, anderzijds een sterkere rol van de overheid. Dat is moeilijk te rijmen. Wel heeft de organisatie een punt als ze wijst op de eenzijdige aandacht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) op het consumentenbelang, waarbij de positie van de primaire producenten uit het oog wordt verloren. De uitspraak van de NMA over de overname van Alpuro door Van Drie, was daarvan de jongste illustratie.

Op de vrije markt wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. De lage noteringen voor veel producten komen ten principale vooral voort uit een overaanbod ten opzichte van de vraag. Productiebeperking is dan het enige wat helpt. Dat kan misschien door overheidsingrijpen, maar of de NVV daar voorstander van is?

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.