Home

Achtergrond

Helft graszaad Vandijke Semo geoogst

Graszaadbedrijf Vandijke Semo heeft de helft van het graszaad geoogst.

De late rassen zijn nog niet geoogst. Die hebben ondanks de regen nog geen last van kwaliteitverlies.

Vorig jaar is 17.719 hectare graszaad geteeld in Nederland. Directielid Bert-Jan van Dinter van Vandijke Semo schat het areaal dit jaar op 13.000 hectare. "Door de zeer goede oogst van vorig jaar waren grote voorraden ontstaan in Europa. Bovendien exporteerde de VS veel graszaad naar de EU omdat de dollarkoers toen lager was dan nu. Door de goede vraag zijn de voorraden kleiner. Het areaal gaat afhangen van de ontwikkeling van de graanprijs."

Barenbrug verwacht dat de markt gaat aantrekken, zegt Joop Bouwkamp, hoofd Productie. "Er is veel grasland bij veehouders uitgewinterd. Dat moet vervangen worden. En de vooraden krimpen. In Denemarken is het areaal 20.000 hectare gekrompen. En de VS exporteren niet meer naar de EU door de duurdere dollar. De voorraden zijn nog niet volledig weg in de EU, maar ze worden snel kleiner. Onze prijsverwachting voor de oogst van 2011 is beter dan die van dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.