Home

Achtergrond

Handelsoverschot voeding groeit

De uitvoerwaarde van voedingsmiddelen en levende dieren steeg het afgelopen halfjaar 10 procent tot 13,7 miljard euro.

De waarde van de invoer nam in vergelijking met een jaar geleden toe met 5,3 procent tot 22 miljard euro. Het handelsoverschot ligt daarmee 400 miljoen euro, ofwel 5 procent, hoger dan het eerste halfjaar van 2009.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De handel liep volgens de CBS-cijfers in 2008 een flinke deuk op. De uitvoerwaarde toont nog een plus van 3,8 procent, maar de invoerwaarde is sinds 2008 ruim 2 procent gedaald.

De verbetering van de resultaten ligt deels aan een groter volume, dat weer het gevolg is van een aantrekkende wereldmarkt. Door de crisis kwamen afnemers in het buitenland soms in problemen, werden exportkredietverzekeringen moeilijk en voor sommige bestemmingen niet verkrijgbaar. Consumenten hadden minder te besteden, waardoor de prijzen daalden.

De wisselkoersontwikkeling van de euro speelt bij herstel een cruciale rol. De euro is momenteel $ 1,32 waard, tegen een top van $ 1,59 in 2008. Dat betekent dat Nederlandse producten voor landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en China fors voordeliger zijn geworden. Tegelijk is de druk van producten buiten de Eurozone gedaald, zoals Keniaanse bloemen.

ABN Amro benadrukt dat een lage waarde voor de euro op korte termijn voordelig is, maar dat de handel op langere termijn gebaat is bij een stabiele koers. Een lage eurowaarde is bovendien een bijeffect van een verzwakte economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.