Home

Achtergrond 4 reacties

Handelshuis verwacht goede prijzen voor aardappelen

De prijs voor industrieaardappelen in Duitsland komt dit seizoen uit tussen 16 en 22 euro per 100 kilo, afhankelijk van de kwaliteit.

Voor tafelaardappelen wordt de prijs tussen 20 en 30 euro.

Dat verwacht inkoper Ferdi Buffen van het grote Duitse aardappelhandelshuis Wilhelm Weuthen. Maar die prijzen zijn nog niet haalbaar rond de oogst. Dan is er tijdelijk veel aanbod van aardappelen die niet lang kunnen worden bewaard, zei Buffen op een bijeenkomst in Schwalmtal. "Bovendien kopen de verwerkers voorlopig niet op de vrije markt maar beleveren hun fabrieken met contractaardappelen. Daarna zal de aardappelmarkt vaster worden."

Volgens Buffen hebben de aardappelen in Duitsland zich maar ten dele hersteld van de droogte in juli. "Op percelen waar niet is beregend blijft de opbrengst vaak onder 35 ton per hectare."

In Duitsland is het areaal 3,2 procent gekrompen. Buffen: "In Nederland groeit het 2 procent en in België zelfs 9,5 procent."

Maar volgens Buffen wordt in Europa minder aardappelen geproduceerd door de lage hectareopbrengst. "Die liggen in Duitsland 15 tot 20 procent onder die van vorig jaar."

Buffen is positief over de prijsvorming in dit seizoen. "Het areaal is iets kleiner in Europa. De hectareopbrengsten zijn beduidend lager. De vraag vanuit Oost-Europa en Afrika komt al op gang. En ook de exportkansen voor aardappelproducten zijn gunstig. Er is weinig voorraad en er is nauwelijks concurrentie vanuit Noord-Amerika."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  struikrover

  AGATA ; mooie aardappelen in 5 kg zakjes , liggen hier overal in de winkels voor 0,90 euros per kg.
  Wie verdient wat ?????

 • no-profile-image

  exact

  Dat is duidelijk, struikrover. Maar niet hetgeen waar we onze woede op moeten koelen. De winkels hebben donders door dat ze eerste levensbehoeften verkopen aan mensen en zelfs met die prijzen is voeding relatief goedkoop. Ze halen de grootste winstmarges waar ze die het makkelijkst kunnen weghalen, bij ons. Je breekt niet voor niets bijna je nek over AGF-producten als je een supermarkt binnenkomt. Vanuit de historie gezien was het % aandeel van ons inkomen besteed aan voeding nooit zo laag als nu. De schoen wringt in onze eigen verdeeldheid. Als we geen breed front vormen zal er, tenzij duidelijk onderaanbod, nooit meer meer dan een marginaal bestaan in zitten voor ons boeren. Kwestie van marktmacht creëeren dus, maar ik ben bang dat we daar te eigenwijs en te verdeeld voor zijn. Jammer. Nog nooit macht gezien bij huilende kinderen (al hebben die gelijk), maar wel eens gezien dat dat wel lukte toen ze gingen samenspannen.

 • no-profile-image

  Patatje

  Eindelijk iemand met verstand van zaken die iets zinnigs zegt. Dat is tenminste de waarheid. HEEL iets anders dan die priet-praat van PCA en Belgapom !!

 • no-profile-image

  c

  de toekomst zal het uitwijzen: zelfs die gasten van het PCA, die normaal de landbouw ZOUDEN MOETEN dienen, kiezen in hun verwoordingen, méér en mer de kant van de fabrieken. diens brood (??) men eet, diens woord men spreekt? Met alle oogst pronostieken gaat het de verkeerde kant op: de marktmacht van de fabrikanten komt daar ten volle tot uiting. Die duitser krijgt het bij het rechte eind. 2006 achterna met de prijzen....

Of registreer je om te kunnen reageren.