Home

Achtergrond 392 x bekeken

Handel zitting in noteringscommissie uien

Frugi Venta krijgt zitting in de noteringscommissie voor uien van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN).

De beursorganisatie wil zo bevorderen dat de uiennotering een goede afspiegeling is van de uienmarkt.

Frugi Venta is de brancheorganisatie van handelaren in groenten en fruit. De handelskoepel levert twee mensen voor de noteringscommissie. LNCN levert één commissionair, zegt LNCN-voorzitter Jan Douma. "Daarnaast levert LNCN drie telers verspreid over haar werkgebied."

De basis van de noteringen blijft vrijwel hetzelfde. De commissie noteert klasse 2 van transacties van de afgelopen week tot levering binnen drie weken. De maten blijven 30 procent en 60 procent voor uien boven 50 millimeter. Douma: "We gaan nog praten over de vraag of de grootte van de partij invloed moet hebben op de notering."

Douma vindt dat er een meerwaarde zit aan de uitbreiding van de noteringscommissie met handelaren. "We willen niet éénzijdig vanuit telers een notering tot stand brengen, maar samen met andere partijen in de keten. Dat bevordert de kwaliteit van de notering."

In de noteringscommissie voor aardappelen zitten al vertegenwoordigers van de handel. Bovendien overlegt LNCN met LTO, ZLTO, NAO (handel) en Vavi (verwerkende industrie) over de noteringen. Nu is ook bij uien gerealiseerd dat handel, LTO en ZLTO meepraten. LNCN wil dat op termijn ook tot stand brengen bij de graannotering, zegt Douma. "We gaan hierover praten met het Comité van Graanhandelaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.