Home

Achtergrond 1 reactie

Handel in tulpenbollen verloopt moeizaam

De handel in tulpenbollen heeft tot op heden niet gebracht wat er aanvankelijk van werd verwacht.

De handel is namelijk flink onder druk gekomen. Enerzijds door een oogst die beter is dan werd verwacht en anderzijds omdat de vraag tot op heden niet voldoende volume heeft. De oogst valt dus niet tegen. Zowel in aantal stuks als in dikte en nu de kwekerij al volop heeft uitgeleverd blijken er nogal wat overschotten te zijn die tegen scherpe prijzen worden aangeboden en van de hand gaan.

Met name in de maten 12-op en dikker. Overigens is de verwachting dat het te omvangrijke aanbod ook met enige zin voor relativiteit worden bekeken. Al wordt de situatie wat dit moment betreft er daardoor niet beter op. Wat is namelijk het geval. Veel, met name grote broeiers/kwekers, zetten van hun oogst een flink deel in de aanbodsmarkt, met als doel de bollen te verkopen om wat vet op de botten te krijgen. De kans is echter niet uitgesloten dat ze een deel van dat aanbod terug trekken op het moment dat ze voldoende denken te hebben verkocht. Dit aanbod betreft overigens het sortiment in de volle breedte.

Het lijkt dus allemaal wat mee te kunnen vallen, maar een gevolg kan ook zijn dat als die broeiers/kwekers een deel van hun aanbod terug trekken, er plots soorten niet meer te verkrijgen zijn en het voor de handel dan een zoekplaatje wordt om die soorten tegen een redelijke prijs toch nog te verweven. Al met al op dit moment een vrij onzekere situatie als het gaat om ontwikkelingen op de tulpenmarkt, maar wel met de vaststelling dat op dit moment het prijsniveau in negatieve zin te lijden heeft onder het (te) grote aanbod.

Arie in t Veld

Eén reactie

  • no-profile-image

    citizen

    We mogen er niet over praten maar kartel vorming in het buitenland is hier het sleutelwoord. Het begint al in Nederland waar ze geheel tegen de wettelijke normen prijs afspraken mogen maken bij de vereniging Anthos die bepalen, dan gaan we vervolgens naar bijvoorbeeld de USA dan kan je alleen je bollen laten keuren als je lid van die bende bent. Vervolgens regelen ze het transport hier in de USA samen, en 1000 rode gele of paarsen tulpen (de goedkoopste soorten) kosten hier altijd 300 dollar ook al kopen ze deze in voor 1 cent. Iets duurder assortiment kost 350 dollar per 1000. De heren zijn het altijd met elkaar eens en nog redden de meesten het niet omdat er geen nieuwe markten ontstaan. Alles is oud en vastgeroest als de bollen eindelijk in de winkels komen moeten ze er zowat al weer uit om dat de voorverkopen van kerst begint.Heel vaak liggen ze maar twee weken op een geschikte zichtbare plaats . Voor de rest ontploffen de bollen soms van de mijt dit omdat niemand hier verstand heeft van bollen. Ja die aardige zakkenvullend exporteur die iedereen een poot uit probeert te rukken die heeft er soms een beetje verstand van .
    Ik heb vernomen dat het in sommige landen in oost europa precies hetzelfde is. Dus mijn advies naar de bollen wereld doe net of je dit niet gelezen hebt en praat er vooral niet over en luister goed naar die klagende exporteur en heb medelijden met hem.
    En mijn advies voor iemand die een export jong en fris op wil starten is stop er maar direkt mee want anders doe je dat totaal gefrustreerd later. Ik stam van een bollen familie af en ik heb het helemaal gehad met die troep.

Of registreer je om te kunnen reageren.