Home

Achtergrond 309 x bekeken 7 reacties

Halal fastfood blijkt succes in Frankrijk

Een omstreden proef met Franse fastfoodrestaurants die halal vlees serveren, is een succes gebleken.

De snackketen Quick heeft daarom besloten het aantal hamburgerrestaurants waar uitsluitend halal wordt geserveerd, uit te breiden.

De opening in februari van de eerste exclusief halal-snackbar ontlokte een reeks boze reacties van conservatieve politici. De Belgische keten Quick zette echter door en maakte van acht vestigingen in Frankrijk halal-restaurants. Daar komen er, wegens doorslaand succes, vanaf woensdag veertien bij, zo deelde de topman van Quick, Jacques-Edouard Charret, mee. De meeste komen in en rond Parijs.

Klanten die daar per sé geen halal vlees willen eten, kunnen dat toch bestellen. Het wordt dan van elders aangevoerd en ter plekke opgewarmd, aldus Charret. Halal vlees is vlees dat volgens islamitische voorschriften rein is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  de letterlijke uitvoering van Koran-voorschriften is de reden dat de Islam af en toe botst met de moderne wereld. Ik ben geen godsdienst specialist, maar heb het idee dat de islam een verlichting nodig heeft. De letterlijke voorschriften moeten in het licht van de toenmalige tijd gezien worden, en geinterpreteerd naar de huidige moderne wereld. Zo'n interpretatie wordt nu juist tegengehouden door conservatieve wijsgeren, die strikt de letterlijke leer volgen willen. Om alleen vlees te eten van een dier dat volgens de halal voorschriften gedood is was destijds wellicht met hele gegronde praktische redenen. Dat, bijvoorbeeld, met de huidige kennis er voldoende mogelijkheden zijn om veilig vlees te eten en zodoende dus tot meer moderne halal voorschriften te komen wordt door de 'preciezen' resoluut tegengehouden. Ach, ooit zal het er wel van komen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou Lie, ikke nie! Dat was eens maar nooit weer! Ik vind dat men pas een oordeel ergens over kan hebben als men zich goed georienteerd heeft en zo ben ik dan ook in heel wat slachterijen wezen kijken. In binnen en buitenland. Die in Polen, Hongarije en Kroatie waren ook geen feest om te zien, maar dit is vroeg-prehistorisch en het is ronduit schandalig dat zoiets in een beschaafd westers land getolereerd moet worden! Dat halal-marktsegment hoeft er dus van mij niet te komen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen Boer, dezer dagen vertelde een Pakistaanse professor dat er in zijn land en elders Islam-scholen zijn waar kinderen worden gedrild in de leer van rond het jaar 800 na Chr. Als zulke jongeren opgroeien weten zij niet beter of alles hoort zo te zijn als in de tijden van Karel de Grote (bij wijze van spreken, want van geschiedenis hebben zij ook geen weet). Het verderflijke van die leer is, dat men wél beschikt over de techniek van de huidige tijd, maar geestelijk nog nauwelijks ontwikkeld is. Daarin schuilt dus het enorme gevaar van fundamentalisme! Straks zijn er in Iran kernwapens in handen van steentijddenkers!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nadat ik afgelopen winter in Spotvogel's boek 'Wachten op de Pandemie' hoofdstuk 104 'Mac Halal' had gelezen, werd ik nieuwsgierig en ben dit voorjaar eens een Turkse slachterij in de buurt van Purmerend in gelopen. Dat was wel even slikken geblazen! Voor mij tenminste. Want de aldaar halal geslachtofferde schapen en geiten stikten in de meest letterlijke zin des woords in hun eigen bloed en konden dus uberhaupt niet meer slikken! Ahmed, Suleiman en Bylal, die mij vergezelden, vonden het geen goed idee als ik er even een filmpje van opnam. Zélfs liever helemaal geen foto, want 'er wordt al zoveel onzin over mohammedaanse rituele slacht naar buiten gebracht'. Dat zal ik dus niet doen. Maar toen ik een poosje later bij de Griek in Oss een Delphi Schotel bestelde, heb ik toch maar even gevraagd of het gegrilde schapenvlees regulier of halal was. Het antwoord bleek geruststellend. In het andere geval had ik namelijk een vegetarische schotel genomen!

 • no-profile-image

  Lie

  Het halal(ritueel) slachten zonder verdoving is niet van deze tijd, we hebben de kennis en de techniek om dieren voor de keelsnede te verdoven en horen dat ook te gebruiken. Een tandarts trekt toch ook geen kies zonder te verdoven!
  Het verdere slachtproces is identiek voor halal en niet-halal om te verklaren dat halal vlees 'schoner' is, is een mooi sprookje waar de consument schijnbaar intrapt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jij bent toch ook een kleine fundamentalist herkauwertje? Alleen wat te laf voor een bomgordel

 • no-profile-image

  freek

  understatement veehouder, herkauwer is laf dom en kan niet goed lezen en schrijven en net een verwende kleuter die als die zijn zin niet krijgt je begint uit te schelden. Ik denk dat hij voordurend dronken zit te typen want iets nuttigs of iets dat onderbouwt is met feiten is zeer schaars! Halal slachten is niets mis mee maar iedereen is beinvleot door de dieren vertegenwoordigers die ons vertellen dat we verdovingen moeten geven aan een dier dat seconden later geslacht word zodat iedereen die het vlees eet die rest-stoffen consumeert en zo lekker tam word we moeten allemaal biologisch gaan eten maar we mogen wel dat soort spul naar binnen gooien lijkt me niet in lijn met de bio gedachten maar meer een amerikaanse cloorkip dan heb ik liever halal geslacht vlees de gedachte erachter scheelt me geen moer. Die beesten hebben echt geen cent pijn en stikken echt niet in hun eigen bloed, het licht gaat uit geen slaperige dieren onder verdoving wat stress veroorzaakt en zo het vlees taaier maakt

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.