Home

Achtergrond 226 x bekeken 10 reacties

Grutto's leggen geen eieren door zendertje

Twaalf vrouwelijke grutto's die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd kregen, konden daardoor geen eieren leggen.

De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat zei onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) donderdag naar aanleiding van een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Wetenschappers van de RUG brachten bij in totaal vijftien grutto's een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.

Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde, was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. "Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto's hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.'' Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze waren misvormd.

Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto's erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert vooruit, het is laat en ik gooi er een nooit gepubliceerde mijmering van Lou Reed tegen aan: " first came love and than came fight, than came darkness through the night!" Welterusten!

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  herkauwer en met welk gemeenschaps geld heb jij dat dan vroeger gedaan. je hebt het over WIJ dus meerdere mensen misschien meer mensen dan nu is gebeurd?, bij dit onderzoek.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou ja zeg........, dit is de limit!! WIJ onderzochten jarenlang de trekroutes van onze grutto's naar Zuid-Europa (Portugal, Italie), Marokko, Tunesie en Senegal/Mali/Guinee Bissau Daar kwam geen RUG of Piersma aan te pas. WIJ ringden en merkten broedende Grutto's zonder nesten te plunderen en vrouwtjes onvruchtbaar te maken. WIJ vingen in Afrika grutto's terug die wijzelf in de Zaanstreek of elders in ons land op of bij het nest hadden geringd. ALLES is bekend over de trekroutes van Onze Grutto's en ook over de oorzaken van hun verdwijnen. Daar hoeft geen RUG-onderzoeker gemeenschapsgeld aan te verdienen. Evenmin als aan dat Alterra-promotieonderzoek waarvoor botweg gruttonesten de grond werden ingetrapt, om uit te zoeken hoelang het dan duurt voordat zo'n vogel een vervolglegsel begint!! Ik zei het al vaker en kauw het nog maar eens hér: wij raken onze grutto's kwijt door de té intensieve landbouw, de té grote drooglegging, de waanzinnige natuurontwikkeling én door dit soort 'onderzoekers'.

 • no-profile-image

  gert

  Weer zo,n dik betaalde onderzoeker,die meer kwaad dan goed doet,zulke lieden komen er steeds meer om met een goeie babbel de kost te verdienen en weer een nutteloos rapport te produceren !! geef ze ook een spiraaltje

 • no-profile-image

  gert

  de vogels hadden wel seks,dat is toch geweldig

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat daar gemeenschapsgeld aan wordt uitgegeven is normaal. Het is echter niet normaal om dat nog een keer te doen, als het allemaal al uitgezocht is. Dit is inderdaad een kwestie van "hoe houden we onszelf bezig". En dan geen onderzoek doen naar de onderzoeksvraag van Henk van der Pol, wat dan weer wèl van het allergrootste belang is.

 • no-profile-image

  Big Brother

  Alleen echte dieren liefhebbers laten dieren zonder zenders lopen en vliegen.De rest propt het liefst elk dier incl de mens het liefst vol met zenders en chips.Zogenaamd om meer te weten te komen?!Beulen dat zijn het die lieve linkse jongens!

 • no-profile-image

  jan

  De spotvogel had ook een zendertje,maar is al een poos uit de lucht

 • no-profile-image

  herkauwer

  Opleidingsboer, in ieder geval niet met jouw gemeenschapsgeld. Het was een internationaal samenwerkingsverband. Het Nederlandse onderzoek maakte gewoon deel uit van de taken van LNV om voor Nederland karakteristieke vogelsoorten te behouden. Daar heeft Gerrit Braks (jawel,van het CDA) destijds welbewust een zwijnenbende van gemaakt! Ten koste van heel veel weidevogels. En van nog veel meer gemeenschapsgeld!!! Als je dus wilt gaan klagen, doe dat dan maar in Sint Michielsgestel. Daar woont die viespeuk nog altijd!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gelukkig Kritische Lezer, want in een ander forum moest ik mij zojuist helaas enigszins tegen jou afzetten. Sorry daarvoor, want ik acht jou zeer hoog. Het actuele probleem ligt bij de Balkenende-doctrine. Die heeft het "wetenschappelijke bedrijf" (zijnde al onze wetenschappelijke onderwijsinstellingen en overheidsinstituten) banaal verkwanseld aan 'het grote geld'. Daarom heeft de WUR het Mestwetwangedrocht gebaard en gaat Piersma nu op de verlate Softenontoer met zijn onverdiende inverdienactie op een reeds uit en te na onderzocht onderwerp. De grutto! Een blamage voor de wetenschap an sich en voor de 'Hoogeschool nabij de Olde Grieze' in het bijzonder. Theunis, wat zal Rudi Drent zich rusteloos in zijn graf wentelen bij het astraal moeten aanschouwen van zulk een hoog gft-talent bij een van zijn opvolgers. Want je moet weten Kritische Lezer, dat Rudi een waarachtig wetenschapper was. De allerbeste mij bekend. En buitendien een parel van een mens. Helaas: dat kan slechts van een sporadisch artefact van zijn vleselijke wetenschappelijke producten gezegd worden. En daar moeten wij het dus mee doen. Het zei zo!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.