Home

Achtergrond 384 x bekeken

Grote partijen willen aandeel in aardwarmte

Grote bedrijven, waaronder energiebedrijven, benaderen telers met aardwarmteplannen om te participeren in de miljoeneninvestering.

Daarnaast willen ministerie van landbouw en productschap telers extra helpen die door het verlopen van de subsidie-aanvraag plannen mogelijk niet uitvoeren.

Dat blijkt uit een rondgang langs betrokkenen bij aardwarmte. Volgens het Platform geothermie zoemen geruchten hierover rond. ”Het is aannemelijk dat als er partijen instappen dat ze dit bij veel projecten zullen willen om de risico’s te beperken. Het zijn bedrijven die net als bij windenergie zeggen: wij kunnen het neerzetten en onderhouden. Ook de grote energiebedrijven denken hier dus serieus over na”, aldus voorzitter Victor van Heekeren.

Jeroen de Koning, subsidie-adviseur van Flynth accountants, bevestigt dat bedrijven met aardwarmtevergunningen worden benaderd door grote partijen.

Het is onduidelijk of de bedrijven met een toegezegde MEI-subsidie kunnen ingaan op participatievoorstellen. "Dat lijkt te bijten met de MEI-voorwaarden. Het zou kunnen, maar dan moet de installatie in vijf jaar op naam van de teler komen staan." Ook modellen met huurkoop zijn mogelijk, denkt De Koning.

Naar schatting tien tot vijftien glasbedrijven hebben een vergunning en toegezegde subsidie, maar geen financiële ruimte om vele miljoenen te investeren. Voor deze bedrijven wil het ministerie en Productschap Tuinbouw (PT) onderzoeken welke verdere steun mogelijk is. Voor de zomervakantie vond een besloten bijeenkomst plaats met betrokken bedrijven en productschap.

Het PT bevestigt dat er gekeken wordt naar de knelpunten van deze bedrijven en mogelijkheden deze op te lossen, ook als het financiële knelpunten zijn. Ook het PT weet dat er grote partijen geïnteresseerd zijn in de markt voor aardwarmte in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.