Home

Achtergrond 414 x bekeken

Groenvoederdrogerijen zien aanvoer toenemen

De laatste twee weken is de aanloop bij groenvoederdrogerijen flink toegenomen.

De achterstand ten opzichte van vorig jaar wordt naar verwachting niet meer ingelopen. Dat meldt Eiko Jan Duursema, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG).

De VNG heeft de aanvoercijfers tot en met juli bekendgemaakt. De achterstand ten opzichte van vorig jaar is in juli nog wat toegenomen. De productie ligt nu ruim 5000 ton lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral de grasdrogerijen die alleen gericht zijn op de verwerking van gras zagen de aanvoer fors dalen. Dat verklaart ook de bijna halvering van de aanvoer bij de groenvoederdrogerij in Oosterwolde.

Drogerijen die ook luzerne verwerken, hadden de afgelopen maanden minder te lijden. "Luzerne wortelt diep en heeft daardoor minder last van de droogte", zegt Duursema. Vorige maand meldde Henk Haantjes van de VNG ook al dat het drogen van luzerne dit jaar bijzonder goed loopt. "Het is met de regen van nu bijna ondenkbaar, maar de maand juni en de eerste drie weken van juli was het nog droog", vertelt Duursema. "Dat zorgde voor minder grasgroei. Nu is er voldoende vocht en daardoor is de grasgroei flink toegenomen. Daarbij zijn de graan- en krachtvoerprijzen gestegen." Veehouders weten de groenvoederdrogerijen daardoor weer beter te vinden. "Vooral de afgelopen twee weken zien we de aanvoer stijgen", aldus de voorzitter.

Hij betwijfelt of de achterstand ten opzichte van vorig jaar nog kan worden ingehaald. "De fabrieken beschikken over een beperkte verwerkingscapaciteit."

Of registreer je om te kunnen reageren.