Home

Achtergrond

Groenteprijzen naar recordniveau

Groenteprijzen in Nederlandse winkels waren in juli nog nooit zo hoog.

Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen liggen ruim 9 procent boven het peil van 2009, maar ook boven de prijzen in duurdere jaren als 2007 en 2008. Vorig jaar lagen de prijzen in de winkels beduidend lager, omdat winkels de lage groenteprijzen doorberekenden in de consumentenprijzen. De prijsstijging dit jaar was daarom te verwachten.

De stijging wordt niet alleen verklaard door hogere telersprijzen. Winkels rekenen in hun eigen marge ook de kostenstijgingen door voor de distributie. Zo zijn indirect ook cao-verhogingen van salarissen voor winkelpersoneel oorzaak voor de hogere groenteprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.