Home

Achtergrond 364 x bekeken

Groeiende vraag naar Europees zetmeel

De vraag naar aardappelzetmeel uit de Europese Unie is sterk gestegen.

Dat komt omdat elders in de wereld de productie van zetmeel is gedaald.

Dat meldt de Deense zetmeelproducent KMC. De productiedaling geldt zowel voor zetmeel dat is geproduceerd uit aardappelen als voor zetmeel uit graan. KMC produceert zetmeel uit aardappelen, net als Avebe.

Het tekort aan zetmeel in Europa tekende zich vorig seizoen 2009/2010 al af, stelt KMC. "Gedurende het vorige seizoen kwam de economie wereldwijd langzaam uit het slop. Daardoor steeg de vraag naar zetmeel voor technische toepassingen en voor verwerking in voedingsmiddelen. In het vorige seizoen groeide de vraag bijna naar een normaal niveau."

Maar de productie kon de stijgende vraag niet aan, stelt KMC. "Het aanbod werd sterk gereduceerd door een tegenvallende productie in Thailand, China en Indonesië, de grote producenten van zetmeel. Daardoor steeg de vraag naar Europees aardappelzetmeel. Als gevolg daarvan zijn de voorraden aardappelzetmeel bijna verdwenen uit Europa."

Voor dit lopende seizoen 2010/2011 verwacht KMC een nog groter gat tussen vraag en aanbod. “Bijna de hele wereld heeft last van gedaalde opbrengsten van landbouwgewassen. Droogte en overstromingen kosten de Europese aardappeltelers 10 tot 25 procent van hun opbrengst. De tarweproductie in Rusland zal door hitte en droogte naar verwachting met 30 procent dalen. Zowel China als Thailand rapporteren dat ze lage gewasopbrengsten verwachten door een combinatie van droogte, overstromingen en aantastingen door insecten.”

Ook KMC verwacht een lagere productie van aardappelzetmeel dit jaar in Denemarken. "Ondanks dat de Deense telers de beschikking hebben over vruchtbare grond en kunnen beregenen verwachten we een uiteindelijke aardappelopbrengst die ver beneden het gemiddelde ligt. Wij verwachten dit seizoen een tekort aan aardappelzetmeel in Europa."

Of registreer je om te kunnen reageren.