Home

Achtergrond

Groei in productie van pluimveevlees voorspeld

De Europese pluimveeproductie neemt tot 2015 met 8 procent toe. De consumptie groeit nog meer: 9 procent ten opzichte van 2008.

Die cijfers zijn bekend gemaakt op de jaarlijkse Europese Pluimveeconferentie, die in het Franse Tours is gehouden.

De Europeaan at in 2008 22,2 kilo pluimveevlees per hoofd van de bevolking. Dat kan nog fors groeien. In Brazilië is de consumptie bijna 40 kilo per persoon.
Rabobank-deskundige Nan-Dirk Mulder zei op de bijeenkomst in Frankrijk dat de turbulentie op de vleesmarkt de afgelopen jaren fors is toegenomen en dat op die markt alleen die bedrijven overleven, die een antwoord vinden op de marktfluctuaties.
Volgens de Rabobank-man zijn er volop mogelijkheden voor de industrie om zich te profileren op de consumentenmarkt. Daarvoor is innovatie en productonwikkeling nodig. In de loop van de jaren is de consumentenmarkt sterk veranderd.
In 1970 werd driekwart van het pluimveevlees als hele kip verkocht in de Verenigde Staten. Vorig jaar was dat nog maar 4 procent. Vooral de fastfood-ketens hebben een belangrijke bijdrage in de toename van de consumptie in de vorm van nuggets, wraps, salades en soortgelijke producten.
Mulder ziet dat de vleesmarkt zich wereldwijd herstelt van de recessie, maar het herstel wordt bemoeilijkt door handelsbelemmeringen die landen elkaar onderling opleggen. Mulder noemt daarbij de Russische boycot op de invoer van vleeskuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.