Home

Achtergrond 4 reacties

"Graantelers halen tarwe vochtig binnen"

Akkerbouwers halen massaal op droge momenten de tarwe binnen, aldus de coöperatie CZAV en adviesbureau DLV Plant die dit als verstandig bestempelen.

De droogkosten wegen vrijwel zeker niet op tegen het verlies in kilo’s die ontstaan wanneer telers het te lang laten staan.

De tarwe is eigenlijk al een week overrijp, aldus bedrijfsadviseur Paul Hooijman van DLV Plant. ”Telers hebben nauwelijks nog een keuze. Drogen kost circa 75 euro per hectare. Wanneer telers de tarwe te lang laten staan, verliezen ze echter door verlies aan opbrengst nog veel meer.”

De prijs voor tarwe ligt de laatste tijd op een bijzonder hoog niveau, wat telers verder stimuleert geen risico’s te nemen. Normaliter wachten telers op een vochtpercentage van 15 of 16 procent. Vandaag wordt droger weer voorspeld, en wordt het graan waar percelen goed te bereiken zijn vaak natter binnengehaald.

CZAV rekent voor dat wanneer geoogst wordt bij een vochtpercentage van 20 procent om de bakkwaliteit veilig te stellen, de droogkosten neerkomen op € 18,25 euro per ton. De gemiddelde bakpremie was afgelopen jaar circa 45 euro per ton. CZAV waarschuwt voor schot in EKO-gecertificeerde tarwe. Er is tot nu toe één geval gemeld.

Volgens adviseurs in Zuid- en Oost-Flevoland is 40 tot 45 procent binnengehaald. In de Noordoostpolder is nog maar circa eenderde geoogst, terwijl in Zeeland 55 tot 60 procent van het land is. Het materiaal dat al is binnengehaald lag qua vochtpercentage gemiddeld tussen de 16,5 en 17 procent volgens adjunct-directeur Ko Francke van CZAV. Combines die gisteren startten, stelden een vochtpercentage boven de 18 procent vast.

DLV Plant adviseert telers wanneer ze geen afspraken voor levering van stro hebben gemaakt, toch te hakselen. ”De grond is nat, en persen met zware machines is slecht voor de bodemvruchtbaarheid”, aldus Hooijman.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  volgens mij is de premie voor bakwaardige tarwe de laatste jaren 2 tot 4 euro per ton,dus even goed informeren voor je iets op de site zet dlv

 • no-profile-image

  Zandboer

  de premie is de laatste jaren wel degelijk rond de 40 euro geweest
  het werd echter niet uitbetaald door de coops
  kijk maar naar de noteringen van de laatste 3 jaar, dan klopt deze weergave van het prijsverschil wel.

 • no-profile-image

  ben

  moeten we daar dan zoveel voor betalen aan dlv voor die cijfers,bende geldkloppers dan

 • no-profile-image

  piet

  je hebt helemaal gelijk zandboer noord de premie was 40 euro per ton dus bij 10 ton 400 euro per ha,ik begin nu toch te twijfelen aan mijn vorige bericht. Wie zaait er dan eigenlijk nog voertarwerassen met dit saldoverschil

Of registreer je om te kunnen reageren.