Home

Achtergrond

Glaskracht: extra CO2 eerst aanwenden voor bestaande klanten

LTO Noord Glaskracht is blij met de tweede CO2-bron die Ocap gaat gebruiken voor levering aan tuinders.

De organisatie pleit er echter voor de bestaande 500 telers als Ocap-klant beter te beleveren voordat het netwerk wordt uitgebreid.

"Onze prioriteit ligt bij het oplossen van de leveringsproblemen. Daarbij staat of valt het vertrouwen van telers in Ocap." Op 30 augustus geeft minister Tineke Huizinga van Vrom het startschot van de aanleg van een nieuwe leiding voor levering aan veertig bedrijven in de Zuidplaspolder. Vanuit duurzaamheidsperspectief is het aansluiten van nieuwe bedrijven goed, stelt Van Ruiten. Hij pleit voor een leveringsmodel waarin de CO2 ook voor bestaande leden wordt aangewend. Volgens Ocap is dat één van de mogelijke leveringsmodellen.

Het bedrijf wil met klanten in overleg over de levering. "Er zijn modellen mogelijk waarin je kunt zeggen dat veertig tuinders in Zuidplas zoveel CO2 krijgen en zolang geleverd worden als Abengoa (tweede bron CO2) levert. Dat betekent dat je op een dag dat Abengoa niet levert de telers afsluit. Een ander model is dat je beide systemen in elkaar schuift, zodat je de leveringszekerheid vergroot. Daarbij is er kans dat het aantal storingen toeneemt. In beide gevallen worden telers er niet slechter van."

Overleg met Glaskracht over dit onderwerp lijkt voorlopig van de baan. Ocap bespeurt bij Glaskracht geen enthousiasme om in overleg te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.