Home

Achtergrond 510 x bekeken 4 reacties

Gewassen mogelijk getroffen door brand

In een groot gedeelte van West-Brabant wordt boeren en burgers geadviseerd geen groenten van het land te eten of te oogsten.

Gemeenten in West-Brabant adviseren inwoners geen groente en fruit van eigen akkers te eten of te oogsten vanwege giftige stoffen die dinsdag bij een brand zijn vrijgekomen. In Standdaarbuiten brandde toen een boerenschuur af met daarin kunstmest, bestrijdingsmiddelen en afgewerkte olie. Het advies geldt voor Hoeven, Etten-Leur en delen van Oudenbosch, Rucphen en Prinsenbeek.

Bij de gemeenten zijn meldingen binnengekomen over roet op gewassen. Voor akkerbouwers is het advies de oogst op te schorten als dat mogelijk is. Gewassen die na de brand zijn geoogst kunnen het best apart worden opgeslagen. Ook de melkproductie van koeien na de brand kan beter gescheiden worden.

Het RIVM doet nog nader onderzoek naar de risico’s voor de volksgezondheid door de brand. Burgemeester Wim Denie van Moerdijk zei donderdag dat het RIVM verwacht dat hun metingen zullen uitwijzen dat er geen gevaren bestaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dit lijkt me geen fijn bericht voor de lokale boeren, die hun producten willen verkopen. Kan het grondig wassen niet een oplossing zijn om de as van de groenten te spoelen, of is dit te simpel gedacht?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Leen datzelfde dacht ik ook meteen en herinnerde me recente branden in Middelbeers (stallen), Valkenswaard (recycleplastics) en Helmond (recyclehout) allen in N-Brabant, waarbij de brandweer al tijdens de brand riep dat er geen schadelijke stoffen vrijkwamen. Wat de brandweer in Standdaarbuiten heeft geroepen wordt niet vermeld, maar nu werpt de burgemeester zich dus op als spreekbuis voor het RIVM, om de zaak alvast wat schoon te lullen. We leven tegenwoordig wel in een eng landje, waar de funcioneel verantwoordelijke voor de Enschedese vuurwerkramp, Jan Mans (PvdA), werd opgeleukt tot voorzitter van een commissie die landelijk de slagvaardigheid van de brandweer moet wegbezuinigen! Wat is er tegenwoordig nog wél geloofwaardig_aan de overheid?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ach, zolang er slippendragers zijn.....zal de corruptie hoogtij vieren.

 • no-profile-image

  Leen

  Gewoonlijk luidt de melding dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen?!?!?!? Moet je eens een bultje afval in brand steken: Milieudelict! Sanctie > 1000 Euri. Wie begrijpt dit nog?

Of registreer je om te kunnen reageren.