Home

Achtergrond 210 x bekeken

Gentech-appel verleidt publiek nog niet

De genetisch gemodificeerde appel krijgt de handen van het Nederlandse publiek nog niet echt op elkaar.

Consumenten willen wel appels eten die extra goed zijn voor de gezondheid, maar geven er de voorkeur aan dat zo'n appel wordt ontwikkeld via kruisingen van bestaande rassen.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Wageningen Universiteit, dat zij binnenkort publiceren in het wetenschappelijke vakblad Food Quality and Preference. Mensen die een appelallergie hebben, een aandoening die veel in Europa voorkomt, zijn positiever over gentech-appels dan anderen, maar eten ook liever een hypoallergene appel die door een kruising is gekweekt. Als ze toch een gentech-appel zouden eten, hebben ze liever een gemodificeerde appel die extra appelgenen heeft gekregen dan een appel die met genen van andere planten hypoallergeen is gemaakt.

Volgens de Wageningse onderzoekers staan consumenten vooral welwillend tegenover gentechproducten, als die door de genetische aanpassing extra goed zijn voor de gezondheid. Ook aangepaste producten die bestaande gezondheidsproblemen verminderen, willen consumenten wel gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de al ontwikkelde Santana-appel die ook geschikt is voor mensen met een appelallergie. De Santana is al enkele jaren in het najaar te koop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.