Home

Achtergrond 1 reactie

Genomic selection helpt

Genomic selection versnelt fokkerij en maakt die kostenefficiënter.

Voordat duidelijk is wat een stier waard is, dus of hij wel of niet als fokstier kan gaan optreden, is hij vijf jaar oud. Eerst moet hij oud genoeg zijn om sperma te gaan produceren en vervolgens is het wachten tot voldoende dochters een eerste lijst hebben afgesloten. Pas dan blijkt of de stier de verwachtingen, die op basis van zijn afstamming zijn geformuleerd, waarmaakt.

Aangezien nogal wat stieren afvallen, beginnen fokkerij-organisaties met een veelvoud van wat ze later overhouden. Dat kan niet anders. In de productie van fokstieren geldt eenzelfde wet als in de marketing: de helft van het geld dat je er in investeert, is weggegooid. Je weet vooraf alleen niet welke helft dat is.

Dat is dan reden nummer 1 voor fokkerij-organisaties om genomic selection toe te passen. Als daarmee vooraf een groep stieren voor fokkerij is uit te sluiten en direct naar de mesterij kan, is dat winst.

Een tweede voordeel is dat met genomic selection in principe sneller vooruitgang is te boeken in de fokkerij. Dochterresultaten hoeven niet te worden afgewacht, op basis van zijn geneninformatie kan een veelbelovende stier direct op anderhalfjarige leeftijd gericht worden ingezet.

Alleen maar voordelen dus? Ja, maar het is ook weer niet alles goud wat er blinkt. De betrouwbaarheid van een fokwaarde op basis van genenonderzoek is veel lager dan die op basis van dochtergroepenlijsten. Niet voor niets gaan ook van de ‘genomic-stieren’ dochters gevolgd worden. Ook is er het voorbeeld van Ponstar Shogun, die op basis van zijn genen slechts gemiddeld voor celgegetal presteert, maar die zich in de praktijk op dit punt heeft ontpopt als een topper.

Per saldo mag de fokwaardeschatting op basis van genomic selection echter een aanwinst heten. Hij staat hier nog in de kinderschoenen. Maar het is aannemelijk dat die een bijdrage levert aan versnelling en kostenverlaging van de gangbare fokkerij.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    janneman

    dit kommentaar getuigt niet van kennis van zaken wellicht een onderwerp voor ks meekma om eens nader te bestuderen

Of registreer je om te kunnen reageren.