Home

Achtergrond 278 x bekeken 6 reacties

Gejuich om Kabinet Rutte-I is onbenullig

Een kabinet Rutte-I zet agrarisch Nederland op achterstand, meent Marc van der Sterren, freelance agrarisch journalist.

Het is te vroeg en kortzichtig om te juichen over een kabinet Rutte-I, zoals onder anderen Stef Severt doet op 6 augustus in deze krant. De Nederlandse landbouw maakt veel kabaal, maar geen muziek.

Agrarisch Nederland juicht nu het CDA terugkeert in de coalitie. Vreemd gezien de resultaten van Verburg. De Nederlandse landbouwexport loopt weliswaar nog steeds voorop in de internationale agrarische fanfare, maar behalve een grote trom en een bombardon wordt het orkest danig uitgedund.

Elke dag stopt er een boerenbedrijf. Als we zo doorgaan, hebben onderzoekers berekend, daalt het aantal varkens- en pluimveebedrijven binnen 35 jaar tot beneden de 1.000.

De muziek dooft, maar het kabaal blijft. Grootschalige tuinbouw- en veehouderijbedrijven blijven bestaan, dankzij banken die hen te zwaar financieren.

Juichen om het uitstellen van verduurzaming is welhaast nog kortzichtiger. De economische toppositie hebben we daar juist deels aan te danken. Zonder deze USP (unique selling proposition) zet Nederland zichzelf op achterstand in een wereld waar duurzaamheid juist belangrijker wordt.

Ook juichen om VVD-deelname is ongepast. Als geen ander roept deze partij om een vrije markt, terwijl juist die marktwerking aan de basis ligt van de lage opbrengstprijzen. De VVD wil de Europese landbouwbegroting van 43 naar 18 miljard euro terugschroeven. Op onbenulligheden als duurzaamheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn, een gezond boereninkomen kan inderdaad veel bespaard worden.

Juichen om de valse noten van de PVV is onbegrijpelijk. Met Fitna toonde Wilders zich nog het lachertje van de Nederlandse oppositie. Hij is geen oppositielid meer, dus zijn speech op Ground Zero belooft van Nederland een paria te maken met een zware boycotdreiging. De tweede landbouwexporteur staat dan mooi in z’n hemd. Om over z’n boeren maar niet te spreken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Ieder zijn mening, een rechtse boer, een linkse journalist. Belangrijk is dat er snel weer geregeerd wordt. Verschillen van voorkeuren blijven bestaan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Niks mis met duurzaamheid, maar dan wel op de juiste gronden. Niet van 'we doen maar wat', zonder onderbouwing.

 • no-profile-image

  Henk en Ingrid

  Het is Geert zijn goed recht om zijn mening te geven in New York, (al hebben we in Nederland wel genoeg aan onze eigen problemen). De beelden van de Gay pride en de Nederlandse euthanasie praktijk schokken de gemiddelde buitenlander waarschijnlijk meer (maar daar hoor je de linkse kliek in Nederland nooit over)

 • no-profile-image

  Thijs

  Slechter kan het niet wat er de afgelopen is gebeurd in de land en tuinbouw. Natuur en goedkoop voedsel was en is schijnbaar het belangrijkst! Als dit door blijft gaan is het met de boeren zo af gelopen. Marc je had ook boer kunnen worden, maar er over schrijven is veel gemakkelijker. Maar om te kunnen blijven eten zullen er boeren moeten blijven, dan moet je ze wel voor betalen. Dit geld ook voor dit piepkleine Nederland. Een grote mond hoe het moet, maar betalen hou maar... . Ik verwacht van rechts toch heel wat meer als van links!

 • no-profile-image

  a hamstra

  marc , rechts en links willen het familie bedrijf uit roeien.de een voor macht. de ander voor de natuur.
  ieder met zijn eigen argumenten,
  groter en groter, we gaan meer en meer
  produceren, en vergroten de armoede , omdat er minder en minder arbeiders krachten nodig zijn, om het te produceren.
  meer voedsel, voor minder mensen die
  het kunnen betalen, hoe loopt dat af. ??
  wel voedsel /auto;s enz .maar niet in staat om de ouderen te verzorgen.
  een oude boer vertelde , over 1936 dat men op het platte land de biggen dood sloeg, en in de stad de mensen verhongerden, nu geven we alles terug aan de natuur, en leiden er ook nu, miljoenen honger. ook nu is de crisis onstaan door te veel,en denken we door te weinig.
  besturen is wat anders dan produceren,
  ook nu roepen de regeringen, meer, meer, auto;s / huizen. slimmer .groter . sneller, het zal de crisis alleen vergroten.
  en goede of slechte regeringen het scheelt niemand iets. iedereen trapt met groot plezier tegen de bal geproduceerd in een dictatuur met kinderarbeid.

 • no-profile-image

  Marieke

  Dat gejuich laat zien dat het oude boerenverstand is verworden tot kortzichtigheid, onwetenheid en gebrek aan kennis. Weer een teken dat dit land veel te weinig investeerd in onderwijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.