Home

Achtergrond 6 reacties

Geen gok met geiten

Eindelijk, na zeven weken, laat de overheid weten dat het levenslange fokverbod voor jonge, gevaccineerde melkgeiten gehandhaafd blijft. De ministers Gerda Verburg en Ab Klink leggen daarmee een motie van de Tweede Kamer naast zich neer. Dat een besluit lang op zich heeft laten wachten doet vermoeden dat het geen eenvoudig vraagstuk was.

Uit bijlagen die de ministers naar de Kamer hebben gestuurd blijkt dat de deskundigen er ook niet uitkwamen. Onderzoek wijst uit dat vaccinatie goed werkt. Maar het risico op nieuwe besmettingen valt niet helemaal uit te sluiten, bij gebrek aan wetenschappelijke gegevens. Dit risico wil de overheid niet nemen, blij als ze is dat de Q-koorts-epidemie onder controle lijkt.

Daar valt wat voor te zeggen: de volks- en diergezondheid zijn te belangrijk om in de waagschaal te stellen. Keerzijde is dat de last van geitenhouders, die zijn getroffen door Q-koorts en nog veel jonge geiten hebben, niet wordt verlicht. Mede hiervoor komt een schadevergoeding. LTO vreest dat geitenhouders hiermee onvoldoende zijn geholpen. Meer openheid over de totstandkoming van de schaderegeling is gewenst. Daarnaast moet worden geïnventariseerd of bepaalde bedrijven nu niet alsnog onevenredig hard worden getroffen. Als dat zo is, lijkt een knelgevallenregeling op zijn plaats.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kritische Lezer, die Rechtstaat noem ik alleen maar omdat dat volgens onze Constitutie zo behoord te zijn! Dat louche vuilakken er een rechteloze graaibende van hebben gemaakt is een zaak waar volk en natie dag na dag onder zuchten en kreunen. En ziet hoe het grauw momenteel bij de duivel te biecht gaat om maar op het pluche te kunnen blijven kleven. Om van te kotsen! Beste William, ik maak jou geen verwijten en ik weet maar al te goed hoe totalitair en repressief onze overheid kan zijn. Dat heeft geen grein meer met democratie te maken. Het zijn ondemocratische praktijken die onwettig worden uitgevoerd, maar afgedekt worden door een ingehuurde Cbb-lekenrechter. Die nota bene door LNV wordt betaald! Ach, waren boeren maar wat beter georganiseerd en niet dom gehouden door LNV-verlengstuk LTO. Want met zijn allen samen én met een topadvocaat als raadsman zouden de kaarten volkomen anders komen te liggen. For sure!

 • no-profile-image

  droevige tukker

  Hoezo is hier wat voor te zeggen de veiligste dieren op dit moment wat Qkoorts betreft zijn wel de melk geiten en melkschapen die tweemaal zijn gevacineerd! Als enting goed werkt waar praat je dan nog over kijk naar de feiten en gebruik nuchterboeren verstand.
  Groeten, droevige tukker.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nou Herkauwer, daar ga je dan met je rechtstaat. "Recht" is in dit land iets waar ze wel eens wat over gehoord hebben.

 • no-profile-image

  william

  Dit hele beleid deugt al sinds december niet, en nu ze ons de (emotionele) nekslag uitdelen "valt daar iets voor te zeggen???" Lees je eerst eens in in het onderwerp voor je dit soort uitspraken doet. Q-koorts is namelijk een ziekte die vooral in den haag heerst, en op het binnenhof lopen (nog) geen geiten kan ik je melden. bovendien zijn de gevaccineerde melkgeiten en schapen inderdaad verruit de veiligste dieren die in nederland rondlopen als het gaat om Q-koorts.
  Ze moeten zich kapot schamen, bovendien betaald de burger al deze onnozele uitgaven die er nu door deze beslissing weer aan zitten te komen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Droevige Tukker en Emotionele William, het heeft zo lang geduurd omdat men bij LNV denkt dat tijd alle wonden heelt. Want zo werken die schobbejakken daar al sinds jaar en dag. Zélfs nu het ontmantelen van hun bunkers aan de Bezuidenhoutseweg aanstaande is, gaan ze nog door met hen onwelgevallige sectoren de nek om te draaien. Daarmee zijn ze op 7 januari 1997 in Venhorst begonnen en ze zullen net zo lang doorgaan totdat de hele veehouderij verkaveld is tot een paar hapklare industriebrokken. Daar zitten eerst nog de, nu al failliete, Log's tussen, maar ach: "het is maar belastinggeld en leefbaarheidsruimte!" In zijn boek 'de Pestvogels van Veerman' heeft Spotvogel (blz 49 - 52) beschreven hoe het pluimveebedrijf van Ben Janssen bij Beneden Leeuwen op VERDENKING van Vogelgriep werd geruimd. Dat gebeurde begin april 2003. Beste mensen ik kan jullie zeggen, dat Ben Janssen tot op de huidige dag nog geen cent schadevergoeding van LNV heeft ontvangen voor het hem (feitelijk wederrechtelijk) beroven van zijn hele pluimveestapel. Evenmin heeft hij ooit uitslag gehad over het virologische onderzoek aan zijn dieren. Ga er dus maar van uit dat het resultaat negatief was en dat de dieren kerngezond waren. Vanaf de dag waarop de Q-koortsellende begon heb ik sterk meegeleefd met de hele geitenhouderijsector. En me afgevraagd, waarom boeren zichzelf en hun dieren zo laten mishandelen door brute agri-criminelen in overheidsdienst. Als straks het doek valt voor LNV mag het wat mij betreft bijltjesdag worden. Want Kalden, Joustra, Van Aartsen, Brinkhorst, Veerman en Verburg mogen hun gerechte straf niet ontlopen. De dossiers moeten heropend worden en de onderste steen moet boven komen. Dat eisen niet alleen alle gedupeerden en nutteloos vermoorde dieren. Dat eist de Rechtstaat!

 • no-profile-image

  william

  Beste herkauwer,
  wat betreft het "laten gebeuren" had ik van te voren ook een grote mond. Net als iedereen zou ook ik ze wel tegen houden met de shovel dacht ik. Maar als je dan werkelijk tijdens het ruimen de boel stil legt zoals ik gedaan heb. Dan word je duidelijk gemaakt dat als je niet meewerkt jij de rest van de dag in de cel mag doorbrengen, ik ben blij dat ik het zover niet heb laten komen. Ook bij andere boeren heb ik plannen geopperd om de boel te blokkeren maar als hij dan door jou zijn vergoeding misloopt en ze de volgende dag alsnog doorgaan wat dan??...
  De ruimingen en het fokverbod zijn voor niets geweest maar net als bij alle voorbeelden die jij geeft komt dat pas jaren later uit de doofpot als het er al uit komt.
  Ik ben bang dat dat bij Q-koorts niet anders zal zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.