Home

Achtergrond 11 reacties

Geef zeug echt vrije uitloop

Varkenshouders kiezen vaak te gemakkelijk voor voerligboxen ‘met’ uitloop.

Onlangs was ik bij de opening van een nieuwe zeugenstal. Om de dragende zeugen te huisvesten had de varkenshouder gekozen voor voerligboxen. Mijn eerste indruk was dat het systeem niet voldeed aan de nieuwste oppervlakte-eisen. Tussen de rijen boxen zat namelijk minder dan 1,7 meter. Navraag bij de boer leerde dat de stal wel voldeed aan de nieuwe wetgeving. Omdat de dieren in groepen van 40 gehouden werden, is 2,025 m2 per dier voldoende, zo werd mij verteld. Bij kleinere groepen moet elke zeug 2,5 m2 tot haar beschikking hebben.

Als gevolg van de beperkte ruimte tussen de rijen boxen is er in feite geen vrije uitloop. De ruimte achter de boxen is simpelweg te klein voor de dieren om te kunnen draaien. Bovendien is er geen mogelijkheid voor zeugen om een dominant dier uit de weg te gaan. Het gevolg daarvan is dat de dieren de boxen nauwelijks uit zullen komen. Van groepshuisvesting is eigenlijk geen sprake.

Dat veel varkenshouders toch kiezen voor boxen heeft te maken met de eenvoud en het arbeidsgemak. Zeker voor bedrijven die werken met vreemd personeel zorgt het systeem voor rust en overzicht. Maar dat is best te combineren met voldoende uitloopmogelijkheden. Het verschaffen van die uitloop is immers het doel van de nieuwe wet. Die ligt in lijn met het verbieden van de legbatterij en de individuele huisvesting van kalveren. Deze systemen bieden de dieren ook weinig ruimte en worden daarom verafschuwd door het brede publiek.
Naast het zorgen voor voldoende uitloopmogelijkheden is het nog beter om ook serieus na te denken over alternatieve huisvestingssystemen. Ook met voerstations en kleine stabiele groepen zijn prima resultaten te boeken. Deze systemen zijn niet duurder dan voerligboxen waar veel duur ijzer in verwerkt zit. Bovendien is met zulke systemen goede sier te maken richting de buitenwereld. In een sector die toch al vaak onder vuur ligt, is dat geen overbodige luxe.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  De spijker op z'n kop Guus!!

  Wat vinden veel varkenshouders het toch moeilijk om vooruit te kijken en de maatschappelijke ontwikkelingen serieus te nemen. Voerligboxen hebben hun tijd gehad. Als varkenssector moeten we onze 'licence to produce' meer en meer verdienen.
  Ik werk al sinds 1997 met groepshuisvesting en stro Er is prima mee te werken. Natuurlijk zijn er wel nadelen, maar dat geeft toch weer de uitdaging om daar mee aan de slag te gaan en oplossingen te verzinnen.
  En wees eerlijk: wat is er mooier dan een loslopende zeug.
  Ik hoop dat er op korte termijn ook een werkbaar en betaalbaar systeem komt om de zeugen in het kraamhok los te laten lopen. Kwestie van tijd.......

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Klopt, boxen (met) uitloop heeft zijn tijd gehad. dat kon je 5-10 jaar terug al zien aankomen.

 • no-profile-image

  wimpy

  wat een gezwets voerligboxen met uitloop is een super diervriendelijk systeem zeugen gaan een dominante zeug veel makkelijker uit de weg dan in een groep met voerstations door simpel in een box te vluchten ze komen er heus wel weer uit al liggen ze wel vaak in de box omdat ze dat gewoon prettig vinden,ze kunnen allemaal tegelijk eten iets wat een varken van nature in zich heeft guus ,als je er geen verstand van hebt schrijf er dan niet over !!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Lie

  Als ik het goed begrijp hebben deze zeugen amper uitloop, een gangetje achter de boxen heeft natuurlijk niets met vrije uitloop te maken, op deze manier ben je de boel in de maling aan het nemen.

 • no-profile-image

  john

  lie koop jij varkensvlees?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Bij mij stonden de zeugen vier weken aan de band voordat ze in kleine stabiele groepen werden gehouden. Ik zocht ze dan op dekdatum en op maat/conditie bij elkaar zodat ze bij het mixen en vechten aan elkaar gewaagd waren. Tegen de tijd dat ik de laatste zeug van de band had losgemaakt waren de eerste al weer terug van het groepshok en gingen weer in de box staan. Omdat ze doorhadden wat er stond te gebeuren waren ze alleen met de grootste moeite nog uit de box te krijgen. Als ze eenmaal in de groep zaten ging het doorgaans wel goed maar ik wil er op wijzen dat wij mensen vaak meer waarde hechten aan groepshuisvesting dan de zeugen. Hier in canada loopt op dit moment een onderzoek waarom 40 % van zeugen in groepen met boxen en uitloop zich maar 2% van van de dag buiten de box begeven. Is dat omdat ze op de flikker krijgen van de groepsbazen of is dat omdat ze zich er zo comfortabel voelen? Zelf denk ik dat zeugen groepshuisvesting leuker vinden naarmate ze meer ruimte hebben om elkaar uit de weg te gaan.

 • no-profile-image

  Lie

  John ik werk in de varkenshouderij dus ja ik eet varkensvlees. Een 'uitloop' achter de voerboxen van 1.7 m kun je echt geen vrije uitloop noemen. Vind jij van wel?

 • no-profile-image

  john

  ik ben zelf voorstander van dynamische groepen met voerstations... Voeren op maat en veel ruimte om te vluchten. Heb ook groepen van 9 tot 10 zeugen, maar tijdens de dracht moet er altijd wel een dier uitgehaald worden (conditie, beenwerk) dus verspilling van ruimte. De opzet met voerstations is een 2 weken systeem waarbij 1 week de te dekken zeugen in de selectie ruimte staan (met boxe) en de andere 2 dagen de te enten zeugen en 1 dag de scannen zeugen.

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  het meest ideale zou zijn een voerligbox met uitloop buiten in de weide. een uurtje is al genoeg. de zeugen dan even roepen of lokken om binnen te komen.net als vroeger de echte stamboekfokkers deden en het is nog goed voor landschappelijk schoon ook en de burgers zouden het ook waarderen.

 • no-profile-image

  S.G.

  Wij hebben voerligboxen met uitloop. De zeugen liggen de meeste tijd van de dag in de boxen. Deze zijn schoon en het is een veilige plaats. Rond etenstijd scharrelen ze wat rond. Het grote voordeel van dit systeem is dat alle zeugen tegelijk gevoerd worden, dit geeft rust. En een zieke of kreupele zeug kan je vast zetten, zonder deze uit de groep te halen. Wanneer ze beter is kan ze weer los en is er geen onrust. Wij werken nu 2 jaar met dit systeem en ik vind het een plezierige manier van werken, met welzijn voor de zeugen. Jammer van dit negatieve stukje.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Voerligboxen met uitloop was lange tijd een redelijk alternatief, maar is op zijn eind. In de evolutie van halskettingen naar schoftriemen naar boxen zonder/met uitloop is het nu goed mogelijk om de gehele dracht de zeugen te huisvesten zonder vrachten hekwerk in de stal. Het STARconcept van VION en AH speelt daar al op in door aan te kondigen t.z.t. boxen met uitloop niet meer te accepteren. Het is een beetje dezelfde discussie als legbatterijen, verrijkte kooien, uiteindelijk komen de dieren echt los te lopen. Sterksel was altijd de grote tegenstander van voerstations, maar heeft na eigen gedegen onderzoek onder varkenshouders haar mening ook bijgesteld.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.