Home

Achtergrond 258 x bekeken 4 reacties

'Geef de burger een idee hoe groot een veestal is'

Veehouders die een vergunning aanvragen voor een bedrijfsuitbreiding moeten de burger meer een idee geven waar het in feite over gaat.

Dat advies geeft de Britse bond van varkenshouders NPA aan varkenshouders die hun bedrijf willen ontwikkelen. "Veel mensen hebben geen vergelijkingsbasis en weten bijvoorbeeld niet of een schuur met 10.000 legkippen klein, een beetje groot of enorm is", aldus de NPA.

De bond vreest dat het 'Nocton-effect' snel door het land begint te razen. NPA verwijst daarmee naar de plannen voor een mega-melkbedrijf met achtduizend koeien in het dorp Nocton, dat in de wijde omgeving, maar ook op nationale schaal, steeds meer verzet oproept. De initiatiefnemers voor dat melkveebedrijf hebben de vergunningaanvraag inmiddels ingetrokken, maar hopen binnenkort toch met nieuwe, beter onderbouwde plannen te komen.

Het gevolg van alle commotie rond Nocton is onder meer geweest dat plaatselijke journalisten direct in het geweer kwamen toen een varkenshouder elders in het land toestemming vroeg voor twee stallen voor elk 980 varkens.

NPA: "Het is daarom goed om in ieder geval een idee te geven van de schaal, in lekentermen, als je een aanvraag indient. Maak dan ook duidelijk dat een stal voor 980 varkens een normale maat is in onze varkenshouderij en dat het dus niet om een megabedrijf gaat. Dat geeft de lokale autoriteiten en de plaatselijke bevolking wat meer zekerheid. Nu zijn mensen al bij de minste geringste plannen bang dat het om een volgende ’Nocton’ gaat."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Zijn burgers de specialisten van de "Nieuwe Landbouw"?

 • no-profile-image

  patrijs

  Nav de reacties
  Mag een burger bezorgd zijn om zijn gezondheid??
  Hoeveel dieren wil je op elkaar proppen ?
  Als de stroom uitvalt ligt alles dood,wil je dat???
  Exporteer de stront ook mee.

 • no-profile-image

  dirk

  Moet een koekjesbakker dat ook?Of zijn wij de enige paria`s?

 • no-profile-image

  Luna

  Natuurlijk blijven de criticasters de megaboeren in de gaten houden, en de mensen zijn niet gek, er is genoeg geleden, hoeveel dieren er elk jaar weer afgemaakt worden, omdat ze op elkaar zitten gedrukt.
  Maar we blijven scherp.
  Dit mag niet meer, dit willen mensen die van dieren houden niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.