Home

Achtergrond 360 x bekeken

Gedeeltelijke aftrek BTW voor verbouwing boerderij tot woning en kantoor

De verbouwing van een boerderij naar een woning en kantoor levert slechts een gedeeltelijke BTW-aftrek op.

25 procent van de rekening gebrachte BTW komt voor aftrek in aanmerking.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Amsterdam de volgende:

Belanghebbende heeft een adviesbureau. Zij heeft in 2002 een boerderij gekocht en deze verbouwd tot woning en kantoor, waarbij het kantoor is gevestigd in een deel van de voormalige stal. Belanghebbende heeft de omzetbelasting op de totale verbouwingskosten van de woning en het kantoor in aftrek gebracht. Vaststaat dat de verbouwing niet heeft geleid tot de vervaardiging van een onroerende zaak. De werkzaamheden bestaan uitsluitend uit aan belanghebbende verrichte diensten. Het hof is van oordeel dat het gebruik dat belanghebbende van de diensten maakt voor andere dan bedrijfsdoeleinden niet gelijk kan worden gesteld met een onder bezwarende titel verrichte dienst (art. 6, lid 2, Zesde Richtlijn). Een bestemming van de diensten voor de onderneming met onmiddellijke en volledige aftrek zou ertoe leiden dat op het gebruik van die diensten voor andere dan bedrijfsdoeleinden in het geheel geen omzetbelasting zou drukken. Dit gevolg is niet verenigbaar met de uitgangspunten en de systematiek van de heffing van omzetbelasting. De stelling van belanghebbende dat de vraag of de verbouwing van het pand tot het bedrijfsvermogen kan worden gerekend dient te worden beantwoord naar de hoedanigheid van het aangekochte pand, is ongegrond. De levering van het pand en het realiseren van de verbouwing zijn twee afzonderlijke prestaties. Belanghebbende kan slechts 25% van de in rekening gebrachte omzetbelasting in aftrek brengen. Het hoger beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie:
Hof Amsterdam 14 januari 2010, nummer 08/00557, LJN BN3071

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.