Home

Achtergrond 187 x bekeken

GMO-claim blijft LNV boven hoofd hangen

In november verwacht de Europese Commissie bekend te maken of Nederland geld moet terug betalen dat ten onrechte aan telersverenigingen in groente en fruit is uitgekeerd uit de regeling Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

In het meest negatieve geval krijgt Nederland een korting opgelegd van 23,4 miljoen euro over de periode 2005 tot 2007. Aanvankelijk werd verwacht dat in juli een besluit zou vallen, nadat in april een bemiddelingsorgaan al advies uitbracht. Zowel LNV, de Europese Commissie als het orgaan (conciliation body) willen niet uitweiden over het advies aan de commissie. Ook niet over de reden van de vertraging.

Binnenkort is wel een overleg geplant tussen LNV en de Europese Commissie over gevonden onregelmatigheden in jongere uitvoeringsjaren. Jaarlijks wordt circa 80 miljoen euro aan GMO-geld uitgekeerd aan telersverenigingen.

LNV zegt dat nog geen beschikking binnen is en wil niet spreken over claims van de Europese Commissie. Volgens de Europese Commissie wordt het geld niet teruggevorderd bij LNV of de telers, maar wordt een korting toegepast. Dat hoeft overigens niet op GMO-gelden te zijn, maar kan uitgesmeerd worden over andere betalingen aan Nederland.

LNV wil in deze fase niet ingaan wat zo'n claim zou betekenen voor toekomstige betalingen. Het PT zegt er vanuit te gaan dat het productschap als uitvoerder niet verantwoordelijk gesteld kan worden. De commissie beaamt dat.

Of registreer je om te kunnen reageren.