Home

Achtergrond 266 x bekeken 3 reacties

'GLB is grootste hobbel'

Het Europees landbouwbeleid (GLB) lijkt de grootste hobbel te worden als het bij de formatie gaat over agrarische zaken.

Het voortbestaan van LNV als zelfstandig departement is voor het CDA niet langer heilig. Tijdens de verkiezingscampagne haalde het CDA nog hard uit naar beoogd regeringspartner de VVD. Kamerlid Joop Atsma vond de liberale wens om landbouw onder te brengen bij een ministerie van Ondernemerschap toen nog 'onbestaanbaar'.

De positie van de de VVD ten aanzien van het GLB noemde het CDA destijds tweeslachtig, omdat de liberalen willen korten op de afdracht aan de EU en tegelijk (indien nodig) het landbouwbudget op peil willen houden. Inmiddels zijn de standpunten wat bijgedraaid. Het samengaan van LNV en Economische Zaken is voor Atsma bespreekbaar. "We moeten kijken wat het beste is voor boer en tuinder; ik heb liever goed beleid dan slecht beleid van een eigen ministerie."

De toekomst van het GLB ziet Atsma als een lastiger punt bij de onderhandelingen. "Korten op het landbouwbudget is het slechtste wat we kunnen doen. Voor een boer is relevanter wat hij verdient, dan of LNV overeind blijft."

Atsma is zeer tevreden over de combinatie VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV. "Voor de landbouw is dit absoluut het beste." Dat vindt ook Janneke Snijder (VVD). Snijder ziet het GLB eveneens als grootste struikelblok. "De PVV wil dat het liefste afschaffen. We moeten hierover dus goede afspraken maken."

Verder wijzen Atsma en Snijder vooral op overeenkomsten: alle drie partijen willen bezuinigen, stellen de economie voorop, willen minder regeldruk en een stop op het omzetten van landbouwgrond in natuur. Dion Graus (PVV) kon niet worden bereikt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waar maken ze zich in Godsnaam druk om. Alsof Nederland wat te vertellen heeft in Europa. Frankrijk en Duitsland maken wat GLB betreft de dienst wel uit. Nederland is volstrekt onbelangrijk.

 • no-profile-image

  Robert Drenthe

  Blanke boer, reken vooral op je zelf en je eigen kracht. Daarom ben je toch zelfstandig ondernemer. Klaag niet maar pak je kansen. Zijn er ook zwarte boeren??

 • no-profile-image

  blanke boer in nederland met een bijna

  lnv heeft afgelopen jaren van de eu inkomenstoeslagen;een gewaspercelentoeslagen gemaakt.
  het glb bestaat en bestond toen ook al uit 2 pijlers;n l 1e inkomencompensatie/toeslagen en 2e platteland en natuur ontwikkeling.
  Nederland zou bij de formatie van a.s. regering daar nog meer vanaf willen wijken?
  Op wie moeten wij als melkveehouder in nederland nog stemmen? of rekenen?

Of registreer je om te kunnen reageren.