Home

Achtergrond

Fransen pompen gletsjermeer leeg

Franse ingenieurs zijn woensdag begonnen met het leegpompen van een meer dat onder een gletsjer van de Mont Blanc is ontstaan.

Het water dreigt de negenhonderd woningen in een vallei van de gemeente Saint-Gervais-les-Bains te overspoelen, melden Franse media.

Het meer bevindt zich op 3200 meter hoogte, onder de gletsjer Tête Rousse en bevat circa 65.000 kubieke meter water. Het werd vorige maand ontdekt tijdens routineonderzoek.

Volgens burgemeester Jean-Marc Peillex is de situatie ernstig. ,,Als de sirene begint te loeien, hebben de eerste chalets tien minuten de tijd om te vertrekken. De laatste een half uur.'' In totaal tweeduizend mensen wonen in het bij toeristen geliefde gebied dat mogelijk wordt getroffen.

1892

Het scenario is bekend: in 1892 overspoelde water uit hetzelfde meer de vallei, waardoor 175 mensen omkwamen.

Nicolas Karr van het Franse Bosbeheer noemt de operatie delicaat. ,,Er is geen weg, alleen helikopters kunnen er komen. Ook is het een lawinegevoelig gebied.'' Karr legt uit dat er weinig tijd is, omdat het weer na half oktober mogelijk te slecht is om door te gaan met de werkzaamheden.

Werkers boorden gaten in het ijs op 75 meter onder het wateroppervlak, om de eerste 25.000 kubieke water weg te pompen. De kosten van de operatie worden geschat op 2,5 miljoen euro. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer een maand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.