Home

Achtergrond

'Franse winkelprijs voor melk moet nu ook omhoog'

De Franse winkelbedrijven moeten zich houden aan de afspraken met de boeren en een hogere winkelprijs voor melk en zuivel accepteren.

''Als ze dat niet doen, dan zullen ze wel zien wat er in hun winkels gaat gebeuren", aldus Christophe Roquefeuill van de melkveehoudersbond FNPL.

De grote winkelketens in Frankrijk hebben eerder dit jaar hun solidariteit betuigd met de boeren en toegezegd hun positie te steunen. In dat kader is onder meer afgesproken lagere marges voor groente en fruit te hanteren zodra de marktprijs voor die producten onder een bepaald niveau daalt.

Nu deze week afspraken zijn gemaakt over een verhoging van de melkprijs, vinden de melkveehouders dat de winkeliers hun beloften ook tegenover hen moeten houden. Inmiddels heeft de militante organisatie van melkveehouders OPL de afspraken afgewezen. De OPL berekent dat de melkprijs nog altijd 10 procent lager blijft dan in 2008. Volgens de OPL is de prijs ook nog altijd niet voldoende om de kosten te dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.