Home

Achtergrond 424 x bekeken 2 reacties

'Franse melkprijs niet aan de Duitse koppelen'

Franse melkveehouders blijven zich verzetten tegen het voorstel van de zuivelindustrie om de melkprijs directer te koppelen aan die in Duitsland.

Boerenbonden zijn stellig: "Je kunt de melkprijs niet direct koppelen zonder dan ook maatregelen te nemen op het gebied van de arbeidskosten en de belastingen", aldus de regionale boerenbond FRSEA in Bretagne, één van de belangrijkste melkgebieden van Frankrijk.

In de nu al maanden durende strijd over de Franse melkprijzen schermen de grote zuivelbedrijven steeds weer met de lagere melkprijs bij de Oosterburen. "Wij kunnen niet concurreren op de internationale markten als onze melkprijs niet op hetzelfde – lagere – niveau komt te liggen", stelt hun organisatie FNIL. De organisatie wil de Duitse melkprijs dan ook min of meer als uitgangspunt gaan hanteren voor de prijsindexatie in Frankrijk.

"Dat plan is voor ons onaanvaardbaar," stelt de FRSEA op haar beurt. Duitse melkveehouders profiteren van lagere sociale lasten en belastingen. "Op die manier worden ze gesteund door de overheid terwijl wij daar niet van kunnen profiteren. Wil je de Duitse melkprijs als graadmeter nemen, dan moeten de sociale lasten en belastingen ook bij ons omlaag", stelt de Bretonse bond.

Zij stelt bovendien dat Franse zuivelaars producten maken met een hogere toegevoegde waarde dan hun Duitse collega’s en daardoor meer verdienen. "De opbrengsten liggen hier acht procent hoger, dat moet ook ten goede komen aan de melkveehouder." Het geschil over de Franse melkprijs lijkt daarmee nog steeds onoplosbaar. De veehouders hebben de grote zuivelbedrijven tot donderdag de tijd gegeven om weer naar de onderhandelingstafel te komen.

Tot die tijd voeren ze vooral prikacties, zoals een succesvolle oproep om producten van de grootste drie Lactalis, Bongrain en Bel te boycotten. Gebeurt er na de 12e van deze maand niets, dan zullen die acties verder worden opgevoerd en komt de Franse melkoorlog echt weer op volle kracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehoudertje in een klein land

  de franse melkprijs niet koppelen aan de duitse .de nederlandse melkprijs niet koppelen aan de nieuw zeelandse omdat de kostprijzen per land/regio/werelddeel veel te veel verschillen.
  het loon van de ff directeur is ook niet gekoppeld aan dat van de nieuwzeelandse directeur der melkfabriek.
  in europa krijg je met het nationalisme te maken.de ene overheid geeft extra steun door geen of lage belastingen te heffen bij melkproducenten. de andere overheid laat in versneld tempo het aantal melkveehouders afnemen door te weinig inkomens ondersteuning.
  het verenigd europa is voor de melkveehouderij nog niet toegankelijk schijnbaar.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is de particuliere zuivelindustrie (Lactalis voorop) die dwars ligt. Zij wil niet langer gebonden zijn aan het akkoord tussen melkveehouders, de cooperaties en de particuliere fabrieken nu de prijs oploopt. Zo profiteren we nooit van de hogere marktprijzen. Vandaar de akties.

Of registreer je om te kunnen reageren.