Home

Achtergrond 265 x bekeken

Forse boete voor te late melding in I&R-systeem

Een melkveehouder uit Zeewolde heeft van de economische politierechter een boete gekregen van 1.375 euro voor het niet tijdig melden van vijf runderen in het I&R-systeem.

Daarnaast kreeg hij een boete van 660 euro omdat hij binnen de proeftijd van een eerdere uitspraak over het naleven van de I&R-regels opnieuw een overtreding is begaan. De melkveehouder bleek bij een controle van de AID in juli 2009 vijf kalveren niet binnen drie dagen na de geboorte gemeld te hebben in het I&R-systeem. De dieren hadden wel oornummers.

De AID sprak van nalatigheid, hetgeen de rundveehouder ontkent. "Er gaat geen dier van mijn erf af zonder dat het genummerd is en geregistreerd in het I&R-systeem. De dieren die misschien wat later gemeld zijn, staan nog op mijn bedrijf en zijn te traceren. Ik voldoe dus gewoon aan de wet dat alle dieren te traceren zijn", vindt de veehouder.

De officier van justitie is het hier niet mee eens. "In de wet staat dat u de dieren binnen drie dagen na de geboorte moet melden. Er kan immers ook bij u een dierziekte uitbreken." In september 2008 werd de ondernemer ook veroordeeld voor het ontbreken van oornummers bij zeven runderen en het niet melden van vijftien dieren. Hiervoor kreeg hij een boete van 1.320 euro, waarvan 660 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. "Deze uitspraak heeft u aan uw laars gelapt dus moet ik u ook veroordelen tot het betalen van deze 660 euro", aldus de rechter.

De ondernemer overweegt in hoger beroep te gaan. Hij werd eerder al gekort op zijn toeslagrechten door de overtreding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.