Home

Achtergrond

Filipijnse rijstboeren krijgen advies per sms

Rijstboeren op de Filipijnen kunnen binnenkort per sms advies krijgen over hoe ze hun rijst het beste kunnen laten groeien.

De boeren moeten daarvoor naar een telefoonnummer bellen en wat informatie verstrekken, waarna ze binnen een paar minuten een tekstbericht krijgen met een specifiek advies voor hun akkers. Dat meldde de BBC vandaag.

Het sms-systeem is ontwikkeld door het Filipijnse ministerie van Landbouw en het Internationale Rijst Onderzoeksinstituut. "We doen al lang onderzoek en we hebben ontdekt dat de oogst kan verbeteren als we specifiek voor elke akker advies geven'', aldus een van de wetenschappers achter het project.

Het kan per akker bijvoorbeeld verschillend zijn hoeveel kunstmest er nodig is. De kennis en technologie is al langer beschikbaar, maar de boeren hadden er tot nog toe geen toegang toe. De sms-dienst moet dat veranderen. "Elke boer heeft een mobieltje, dus het moet makkelijk zijn iedereen te bereiken'', stelt de onderzoeker.

Rijst is een van de belangrijkste gewassen in de Filipijnen, zoals in de meeste Aziatische landen. Voorheen exporteerde de Filipijnen rijst, maar tegenwoordig is het 's werelds grootste importeur. Voor de overheid is het daarom van groot belang de productie in eigen land op te schroeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.