Home

Achtergrond

Extremisten vermoorden tientallen Somaliërs

Zeker 33 Somaliërs, onder wie zes parlementariërs, zijn vandaag in een hotel in Mogadishu vermoord door twee extremisten, die zichzelf hadden verkleed als veiligheidsfunctionarissen.

De radicaalislamitische beweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreurdaad.

Een woordvoerder van de organisatie claimde dat er nog veel meer slachtoffers zijn gemaakt. "Onze martelaren zijn erin geslaagd zestig tot zeventig regeringsfunctionarissen, parlementsleden, functionarissen van inlichtingendiensten en ambtenaren te doden'', aldus de zegsman van al-Shabaab.

De aanval op het drie verdiepingen tellende hotel Muna begon tegen het eind van de ochtend. De daders drongen het pand schietend binnen en trokken vervolgens van kamer tot kamer om volksvertegenwoordigers op te zoeken en dood te schieten. Volgens getuigen probeerden sommige parlementariërs tevergeefs aan hun dood te ontkomen door zich op te sluiten in hun kamer.

Beveiligingsbeambten in het hotel vochten terug en slaagden erin de militanten naar de bovenste verdieping te drijven. De extremisten "vermoordden iedereen die ze tegenkwamen in het hotel en bliezen zichzelf vervolgens op'', zei minister van Informatie Abdirahman Omar Osman na het bloedbad. Naast de parlementariërs zouden ook werknemers van het hotel, een 11-jarige schoenenpoetser en een straathandelaar om het leven zijn gekomen.

Het hotel ligt in de wijk Hamar Weyne, in de omgeving van het presidentieel paleis in Mogadishu. Veel parlementariërs wonen om veiligheidsredenen niet in Somalië, maar in het buitenland. Ze komen zo nu en dan naar de hoofdstad en betrekken dan hotelkamers in de paar wijken van Mogadishu die nog in handen zijn van de door de internationale gemeenschap gesteunde regering.

Gezag

Van centraal gezag is in Somalië al negentien jaar geen sprake. Al-Shabaab controleert circa 80 procent van het grondgebied van het straatarme land in de Hoorn van Afrika. De beweging onderhoudt banden met het terreurnetwerk al-Qaeda en krijgt inmiddels steun van enkele duizenden buitenlandse jihadstrijders.

De Somalische regering heeft slechts bestaansrecht dankzij de aanwezigheid van circa zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie. Burundi en Uganda leveren de militairen voor deze beschermingsmacht, tot woede van al-Shabaab. De beweging claimde vorige maand al de verantwoordelijkheid voor de dubbele bomaanslag in de Ugandese hoofdstad Kampala. Toen stierven 76 mensen, die in uitgaansgelegenheden keken naar de finale van het WK voetbal.

Het bloedbad van dinsdag in Mogadishu volgde op de aankondiging van al-Shabaab een dag eerder dat het een ,,finale oorlog om de invasie van de ongelovigen te beëindigen'' lanceerde. Daarmee werd gedoeld op de militairen uit Uganda en Burundi. Maandag stierven tientallen mensen, onder wie veel burgers, tijdens vuurgevechten en door ontploffingen van mortiergranaten. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.