Home

Achtergrond 674 x bekeken 9 reacties

Extreme neerslag zorgt voor ruwvoerprobleem

Bijna alle melkveehouders hebben de koeien op stal.

Diverse graspercelen staan onder water of zijn te nat om te beweiden. De ruwvoerpositie van veel veehouders komt verder onder druk te staan.

De grote hoeveelheid neerslag van afgelopen dagen kan wel eens resulteren in vroeg einde van het weideseizoen. ”Komende twee weken zijn voor veel veehouders bepalend”, laten meerdere deskundigen weten.

Al met al kunnen we spreken van een lastig jaar voor de melkveehouders wat betreft de ruwvoerpositie. Extreme weersomstandigheden maken het lastig om te sturen met het rantsoen. Na de vele regen van afgelopen weken staat er genoeg gras op de weiden, maar smaak en VEM hollen vanwege de regen achteruit.

Volgens Edwin van Werven, ruwvoeradviseur bij De Heus hebben de meeste veehouders in het gebied tussen Apeldoorn en Zwolle de koeien op stal. Negatieve bijkomstigheid is volgens hem de rantsoenwisseling. Als het weer de komende twee weken niet verbeterd, betwijfeld hij of veehouders de koeien dit jaar nog wel naar buiten doen.

Ook Johan Temmink van For Farmers geeft aan dat komende twee weken bepalend zijn voor wel of niet beweiden. Zeker in het Oosten hebben de boeren volgens hem nu genoeg regen gehad. Nagenoeg alle koeien staan op stal. Veehouders hebben noodgedwongen al kuilen, bedoeld voor de winter, aan moeten breken.

Wat betreft de kwaliteit van het gras kan het volgens hem nog wel goed komen, al is daarvoor zeker nog zon nodig om het drogestof- en suikergehalte omhoog te helpen. De laatste weken is het gras door de combinatie van vocht en warmte flink gegroeid. "Er zaten nog veel meststoffen in de grond." Vorige week werd hier en daar al wel wat gemaaid, maar er staat volgens Temmink nog veel gras op het land.
Jan Hollander van Agrifirm geeft aan dat de overlast in het Noorden meevalt. "Tot gisteren waren er geen problemen." Wel is volgens hem na gisteren ook in het Noorden verdere regenval ongewenst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  zeker niet veel regen gehad.hier drijven de koeien het land uit.zeker 2 weken droog weer nodig voor er weer gemaaid kan worden.

 • no-profile-image

  kanon

  Heb je niks beters te doen, ouwehoer!!!

  2 dgn regen, en overstuur??!

  Komt heel mooi rustig weer aan zeg!!

  MAW NIKS AAN DE HAND

 • no-profile-image

  jaap

  hier in de buurt zit een boer die nog erg twijfelt volgens mij over het binnenhouden van z'n koeien. hij haalt ze twee keer per dag naar binnen, maar bedenkt zich later weer en dan laat hij ze weer naar buiten gaan.

 • no-profile-image

  HANS

  Ik laat ook mijn koeien 2 keer per dag uit . Denk erover om aankomend woensdag weer te gaan maaien en dit vrijdag of zaterdag in de balen te doen . De gronden kunnen het water goed verwerken na 50 mm regen. GEGROET HANS SUD-FRYLAN

 • no-profile-image

  eefje

  Paniekzaaierij!!!

 • no-profile-image

  Tonie

  in riessen kennen ze wel water. vier jaar geleden stroomde het gat behoorlijk vol. Dus van water weten ze daar wel van. ik vraag me wel af of kanon boer is. die zitten er niet veel in riessen.

 • no-profile-image

  Demeter

  Ik kan het in 1 perceel bij elkaar varen. Is al stront voor dat een koe er een bek op heeft gezet. Balen.

 • no-profile-image

  paul

  volgende week wordt het weer droger en stabieler zomerweer.......en dat de meeste veehouders hun koeien binnen houden klopt niet, dat is maar plaatselijk.

 • no-profile-image

  HANS

  Gisteravond belde een oom van mij of ik voor hem kan maaien want er komt mooi weer aan . Dat betekent straks met de maaier er op uit . De planning voor woensdag om te gaan maaien bij mij zelf staat nog steeds . Gegroet HANS SUD-FRYSLAN

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.