Home

Achtergrond 30 reacties

Extreem weer treft Midden- en Oost-Europa hard

Midden- en Oost-Europa zijn getroffen door vernietigende weersomstandigheden, hoewel de omstandigheden volledig tegengesteld zijn.

In Polen, Tsjechië en Duitsland hebben overstromingen tenminste 11 personen gedood, terwijl grote delen van Rusland en Oekraïne juist snakken naar koeler, natter weer.

Sinds 6 augustus is in sommige delen van Zuid-Polen, Tsjechië en Zuid-Oost Duitsland meer dan 200 millimeter regen gevallen. In Tsjechië zijn meer dan 120 dorpen overvallen door overstromingen. In Polen lijkt de schade vooralsnog minder, al viel vandaag een energiecentrale uit.

Oogstprognoses worden ernstig naar beneden zijn bijgesteld. Zo verwacht Polen 20 procent minder graan te oogsten dan bij aanvang van het seizoen gehoopt, en 25 procent minder appelen. Polen geldt als de grootste appelproducent van Europa. In Rusland, waar het vuur nu ook een nucleaire reactor bedreigt, wordt de graanoogst gedecimeerd. Van de oorspronkelijk geraamde 60 miljoen ton tarwe die Rusland zou oogsten, denkt analistenbureau SovEcon nu dat maar 43 miljoen ton zal worden binnengehaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen. UItkijken met mais dan, speciaal als het beging te regenen. Op tijd eraf halen anders knapt het van de mycotoxinen...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bedankt Han, Kan je dat adres mailen als je dat hebt.
  Luzerne op juiste lengte de winter in.
  Krijg er volgend jaar 300 ha bij
  Rogge wordt niks nu meer, planning zit vast

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno inderdaad je kan er een boek over schrijven. Me eerste dag 200 ha luzerne werd gemaaid, wouwden ze met opraapwagens doen terwijl een hakselaar aanwezig is. Nee er was geen chauffeur dus ik me overall aangedaan er op gesprongen, jemig het leek wel of ze iets erg zagen want ik kon toch niet rijden. Resultaat 1 week bezig met kuilen. Daarnaar op mijn manier 1 max 2 dagen. En inderdaad papier,plannig etc etc je wordt er wel moe van. Maar ik heb de lol er ook weer in.
  Inderdaad alles monsteren. Het zijn meer ha voor volgend jaar maar ik wil er niet meer dan 2 dagen eigenlijk aan besteden. zonnebloem, liever niet. Raap inderdaad het vet. Soja wel het mooiste en met bijproducten genoeg voor langere periode in 1 keer thuis.
  Onne behalve het plannen al die mannetjes voor de controle en dan nog gaat het mis en neemt niemand verantwoordelijkheid hahaha.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bierborstel kreeg ik ook aangeboden maar was vrij pittig aan prijs.
  Ben nog wat bezig maar wil nog wel wat bijproducten.
  Gekookte soja zouden ze dat hier kennen?

 • no-profile-image

  onno

  Jeroen, er zit een nederlandse soja-olie fabriek bij jullie in de buurt..Prijzen zijn sowieso hoger nu, Ukr's zijn ook niet gek en weten ook dat er niets op het land heeft gegroeid.
  Melkprijs weet ik zo niet, we produceren alleen verschillende soorten poeders. We worden daarvoor wel platgebeld.
  Het omslag punt voor Danone en Lactalis zal ongeveer bij 40 ct liggen, misschien iets hoger voor hele grote bedrijven. Na 40 ct is aankopen van Fonterra poeder goedkoper.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Plannig zit niet vast, maar ze snappen niet dat ik alternatieven zoek, maar komt ook wel goed. Rustig blijven. Vind het wel leuk om van die regels inderdaad af te wijken.
  Heb nu al wat een basis voor volgend jaar met goeie luzerne kuil, mais gaat wel.
  Maar eiwit is gewoon wat een probleem en kan wel roepen soja een bijproduct kan net zo goed soms.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet,

  De melkprijs is niet om te klagen nog. Krijgen iets meer dan 0,35
  Maar wordt al meer is gezegd.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno,

  Ja zulke zijn mooi. Nee iedereen zijn eigen taak ohh wee als ze af moeten wijken.
  We hebben een technische dienst, maar wie maakt alles de toelever bedrijven? Wie blijkt nu verantwoordelijk voor de hakselaar, wij veehouderij. Dus toen de vraag gesteld waarom we een technische dienst hadden... hhmmm antwoord nog schuldig.
  Han hier willen ze gelukkig wel en dan merk ik ook, dus daar zit ik ook niet over in, maar om alle neuzen dezelde richting in te krijgen, kost wel wat tijd.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Die snelweg maar beter is dan de gemiddelde snelweg in Ukraine :)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Heb het al.

 • no-profile-image

  onno

  Teeuwissen.... Anders kun je embassy in Kiev even bellen, landbouwafdeling, die geven je wel het telefoon nummer.
  Ook je nog steeds geliefde, neem ik aan, CEHAVE heeft een premix fabriek gebouwd. Kunnen je met van alles wel helpen.
  Ook Cargill is aanwezig, kunnen ook wel wat doen.
  Naast bierbostel, hebben de wodkafabrieken ook zoiets, is een beetje waterig, maar kan van pas komen als je rantsoen een beetje droge koek is..

 • no-profile-image

  Han

  Jeoren. Controle, mannetjes, polstasjes en niemand heeft verantwoording. Lijkt Nederland wel met zijn certificering van alles en nog wat.. Resultaat een stugge zooi lijkt wel dikke stront in een trechter.Ik heb de Russen in 1996 al voor het blok gezet, door zelf reparaties te doen en daarna te gaan discussieren over hoe die trekker chauffeur dit voor elkaar kreeg. Vorige jaat zelfde benadering om met zo weinig input zoveel mogelijk voer te krijgen. Ze kunnen of willen het niet begrijpen en daarom willen ze niet >moderniseren<.
  Als je sneller wilt, zul je denk ik op zoe moeten naar iemand met invloed die wel mee wil naar de nieuwe tijd.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dobbel je ook nog Jeroen ??? Ach ja ''zonder geluk vaart niemand wel'', dat is ook waar!!!... En Jeroen, in jouw positie (als het onmogelijk blijkt alle neuzen de zelfde kant op te krijgen) kunt ge altijd nog je biezen pakken!!!... En verhuizen, groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Zolang de dobbelstenen goed vallen is het niet erg'', schrijft Jeroen. Goed, toch blijft onze grootste medespeler het weer!!!... Dat blijft ons werk be-invloeden, daar moeten wij mee leren omgaan!!!... Vooral Megabedrijven kunnen door extreme weersomstandigheden een deuk oplopen!!!... Tenslotte blijft in alle omstandigheden; ervaring de beste leermeester!!!... Ondanks het feit dat ervaringen soms peperduur zijn!!!... En, en!, ''Wie het raait is de wijste''

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Jeroen en Onno, bij jullie te droog en bij ons te nat!!!... Wij hebben nog geen 20% van het graan geoogst. Bijna dagelijks regen!!!... De mais heeft zich gelukkig redelijk hersteld, maar een topper kan het niet meer worden. Valt de melkprijs bij julle nog mee? Bij ons is het iets boven de 30 eurocent, groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno hoe heet dat bedrijf?
  Bierborstel voor 90 euro de ton.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet, je kan het mooie verwoorden.
  Zolang de dobbelstenen goed vallen is het niet erg :))
  Kaal word ik toch wel, maar welke oorzaak :)

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Het is leuk om te lezen hoe jullie elkaar proberen te helpen in deze moeilijke omstandigheden,STERKTE !!

 • no-profile-image

  Han

  Ja Jeoren al die neuzen, te veel neuzen en dat kost inderdaad heel veel tijd en moeite. laten we er maar eens een zooitje mails of skypes aan wagen of we een snelweg kunnen vinden waarmee je sneller je doel bereikt en niemand kwetst.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Mens erger je niet!!!... Dit spelletje speel ik al ruim 10 jaar!!!... En als ik de reactie's lees van Han, Jeroen en Onno, begrijp ik dat jullie dat spelletje ook spelen. Eerlijk gezegd heb ik er al grijze haren van gekregen, nu begin ik nog kaal te worden ook !!!... Daarom wordt het tijd dat ik een medespeler zoek!!!... ''Alleen eendracht maakt macht'', de rest kunnen wij vergeten!!!!!.....

 • no-profile-image

  onno

  Over verantwoordelijkheid... Ik werkte ergens in Rusland als manager samen met wat Denen. Eentje was verantwoordelijk voor de machines.
  Er werd gebeld naar hem, de nieuwe zaaimachine klapte niet meer omhoog. Of hij wilde komen, ongeveer 100 km rijden. Dus eerst even gevraagd of er genoeg olie in de JD zat... Kon hij niet zien, de specialist die de oliepijlstok mag controleren en daarvoor verantwoordelijk ,was er niet meer..
  Deen boos.. Een man van 2 meter hoog en net zo breed..
  Ik rolde om van het lachen... Boeken kan ik schrijven.

 • no-profile-image

  onno

  Han. Ik ben wel heel benieuwd hoever jouw geduld reikt dan. Mijne is nog weleens op als de koeien zonder voer zitten..
  De afgelopen jaren heb ik als eis gesteld, als ik de tent moet runnen, wil ik ook de tent runnen. Dus ik hire and fire, zonder geneuzel. Men doet wat ik zeg zonder discussies de eerste 3 maanden en dan zeuren we een keertje. Werkt vrij goed. In het begin word je voor gek verklaard, daar wen je wel aan. Daarna ben je nog zo gek niet en daarna ben je een beste vent...

 • no-profile-image

  onno

  Jawel hoor.. Melasse, bierbostel, suikerbietenpulp, katoenzaad... En afval van sapfabriek, maar dat ik moet ik eerst regelen als je wilt..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno, ben al haast klaar, maar echt super mais is het niet.
  Zal toch even moeten spelen met rantsoen.
  Weet jij nog ergens waar je goeie bijproducten weg kan halen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vandaag eindelijk weer wat regen, zal me luzerne goed doen. Mais begint nu toch wel wat bruin te worden.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Er moet bij jouw een Chips fabriek zitten van Jacobs als ik me goed herrinner. Zij zijn rond 2000 opgestart. Heb je nog gelegenheid om snijrogge te telen voor deze herfst en /of komend voorjaar? Maai je luzerne niet te laat en te kort, want dan is het einde verhaal voor komend jaar.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Planning zit vast? Wat betkent deze communistische onzin? de koeien moeten vreten als de heren willen blijven melken. Tarwe kun je ook als GPS gebruiken of als groen voer. Na rogge is indien mogelijk (regen) nog gewas (bv Sorghum of kanariezaad) mogelijk om in de nazomer te oogsten. als ik je was zou ik een gesprek aangaan met de grote heren om je te verzekeren van vroeg en goed voer komend voorjaar. Boeren betekent constant improviseren en anticiperen op natuur omstandigheden die buiten de >planning< liggen. Jeroen je weet dat regels pas goed zijn als je er van af kunt en mag wijken!!

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen ik heb geen adres van Kraft Jacobs meer het project, ze wilden niets met ons allen van ons. Daar passen zowel ik als mijn toen malige opdrachtgever voor. Vandaar uit het oog uit het hart.
  Voor borstel zou je contact kunnen opnemen met Interbev Kiev en / of Chernigiv (Chernigiv Piva Zawoda) op deze laatste fabriek heb ik gewerkt in 2000 - 2003. toen hadden ze alleen nog natte bostel (ca 5 - 10 % DM)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Het is niet droog, het is goed. Zoek vooral in de eiwit wat. aangezien soja vrij duur was dacht ik aan bierborstel maar is niet intressant vergeleken met soja.
  Cehave, De Heus, Frank Wright.
  DHr M.B amebassy is op vakantie tot sept, dus dan maar weer wat vragen.

 • no-profile-image

  onno

  MB is altijd op vakantie. Zijn secretaresse heeft het nummer ook.
  Bijprodukten in Ukraine zijn van dermate kwaliteit dat je elke vracht zelf moet analyseren en bijsturen.
  Naast soja is er ook veel zonnebloem en ietwat minder raap. Kijk ermee uit,omdat vetgehaltes in dat voer kunnen wisselen van 9 to 20 %. Leuke effecten krijg je daarmee en veel uit te leggen aan je investeerders.
  Een beetje eens met Han, ik krijg het spaans benauwd van Russen en Ukr's met hun eeuwige planning. Als er iets gebeurd, kun je niets, want stond niet in de planning. Probeer maar eens een hakselaar van bedrijf A naar bedrijf B te krijgen, zonder 125 formulieren.Boeken kan ik erover schrijven, of eigenlijk comedies.
  Ik hoop voor je, met 300 ha luzerne, dat je ze er een beetje op voorbereid hebt. Als je al niet grijs en kaal tegelijk bent, word je het wel..

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.