Home

Achtergrond

Extreem weer in Midden- en Oost-Europa

Midden- en Oost-Europa zijn getroffen door vernietigende weersomstandigheden, hoewel de omstandigheden volledig tegengesteld zijn.

In Polen, Tsjechië en Duitsland hebben overstromingen tenminste 11 personen gedood, terwijl grote delen van Rusland en Oekraïne juist snakken naar koeler, natter weer. Foto ANP

Het is alle hens aan dek bij bramen- en bessenteler Gerard Mertz uit het Zuid-Limburgse Sint Geertruid. "Dit is voor ons misschien de drukste week van het jaar. In totaal werken 25 mensen tegelijk in de pluk." Het weer was tijdens het groeiseizoen behoorlijk, en de oogst ziet er volgens Mertz dan ook goed uit. De rode bessen worden bewaard tot de winter. De bramen worden afgezet via fruitveiling Zuid-Limburg. De vraag naar kleinfruit is volgens Mertz aangetrokken. Foto Twan Wiermans

De fokveedag in Hellevoetsluis is nog twaalf dagen te gaan, maar bij diverse deelnemers begint het al te jeuken. Zo ook bij het vriendenclubje van Jan Willen Hoftijzer, Huib Noordermeer, Jan Arkenbout en Arjan Helbers. Zo’n drie, vier weken van tevoren beginnen ze te oefenen met het voorbrengen. Dat doen ze met de koeien van Hoftijzer. Op deze foto is Huib Noordermeer in actie met Northlake Farms Eline. "Zelf heb ik geen koeien meer, maar ik vind het prachtig om mee te doen, en je wilt die koeien straks toch een beetje goed laten lopen. We pakken regelmatig een paar koeien en, al hebben ze een vieze staart, wij gaan gewoon aan de slag." Foto Gertjan Zevenbergen

Gehuld in overall met roze klompen leven homoboeren van de organisatie GayFarmer zich uit tijdens de Canal Parade. Ze staan op de boot van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens GayFarmer is homo-zijn nog altijd niet volledig geaccepteerd bij sommige plattelanders en trekken homo’s daarom helaas soms naar de steden. Volgens CDA-staatssecretaris Marja Bijsterveld-Vliegenthart is de boot een ode aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor de emancipatie van homo’s en transseksuelen. Foto GayFarmer

Fruitteler Piet van Bentum uit het Betuwse Driel oogst peren van het ras Clapp’s Favourite. De teler heeft een beperkt aantal bomen staan. Het is vooral een liefhebberij, omdat de peer een oud rood ras is. De Clapp’s is geschikt als handpeer en stoofpeer. Vandaag begon de teler met de oogst. Van Bentum is aangesloten bij Fruitmasters. Van Bentum startte de oogst op exact dezelfde datum als vorig jaar. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.