Home

Achtergrond 321 x bekeken

Export van gerst uit Canada valt terug

De export van gerst uit Canada valt dit seizoen terug naar 1 miljoen ton.

Dat is 29 procent minder dan vorig seizoen, meldt het Canadese bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Canada is een van de grootste gerstexporteurs ter wereld. De export van gerst wordt de één na kleinste sinds 1960.

Volgens het USDA-bureau profiteert de EU hiervan. De landen rond de Zwarte Zee produceren dit jaar veel minder gerst, waardoor grote importerende landen als Saoedi Arabië gerst kopen in de EU.

De totale gerstoogst in Canada komt op 7,8 miljoen ton. Dat is een daling van 18 procent. Vóór aanvang van het seizoen werd nog uit gegaan van 9,2 miljoen ton. Maar door de regen zijn veel percelen niet ingezaaid waar gerst had moeten staan. "Het wordt de kleinste gerstproductie in Canada in 50 jaar", verwacht het USDA-bureau.

De tarweproductie in Canada komt volgens het USDA-bureau op 20,9 miljoen ton, waarvan 15,5 miljoen ton beschikbaar is voor export. Vorig seizoen is 26,5 miljoen ton geoogst. Eerder ging het Canadese bureau voor de statistiek nog uit van een oogst van 22,7 miljoen ton. Dat is 7,1 procent minder dan vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.