Home

Achtergrond 272 x bekeken

Export pootaardappelen groeit 8,1 procent

De handelshuizen hebben 715.751 ton pootaardappelen geëxporteerd van de oogst van 2009.

Dat is 8,1 procent meer dan in het voorafgaande seizoen. Het is voor het eerst sinds 2003 dat de export van pootaardappelen boven de 700.000 ton uitkomt, blijkt uit gegevens van de Pootaardappel Contact Commissie.

De export naar Azië groeide van 75.496 ton in seizoen 2008/2009 naar 103.629 ton in het afgelopen seizoen. Dat is een stijging van 37 procent. Vooral Jordanië, Libanon, Bangladesh en Oezbekistan hebben meer Nederlands pootgoed gekocht, constateert Jan van Hoogen, commercieel directeur van coöperatie Agrico. "Jordanië had goede aardappelprijzen. Libanon kocht meer pootgoed omdat ze veel doorverkochten aan Syrië, dat minder in Nederland heeft gekocht."

Ook Saoedi-Arabië heeft meer gekocht, zegt Van Hoogen. "Maar zodra het watertekort toeneemt, zal de aardappelteelt in Saoedi-Arabië terug lopen." In Afrika heeft vooral Algerije veel meer Nederlands pootgoed gekocht. Van Hoogen: "Dat land had hoge aardappelprijzen doordat de opbrengsten laag waren."

De export naar andere EU-lidstaten daalde bijna 10 procent naar 365.701 ton. Van Hoogen: "De vraag daalde vooral in Zuid-Europa door de lage aardappelprijzen. In Spanje is door slecht weer minder aardappelen gepoot. De afzet naar België steeg door de groei van het aardappelareaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.