Home

Achtergrond 193 x bekeken

Export groente en fruit naar Rusland keldert 64 procent

In juni liep de export groente en fruit naar Rusland met 64 procent terug ten opzichte van 2009.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT) op basis van certificaataanvragen voor exportpartijen bij het Kwaliteitscontrole bureau (KCB).

In week 24 stopte Rusland met het erkennen van KCB-certificaten. De daling is volgens het PT zichtbaar bij tomaten, paprika, appel en peer. Een deel van de exportbedrijven stopte met uitvoer naar Rusland, andere bedrijven verlegden de uitvoerstroom naar andere landen om daar fytosanitaire inspecties te laten uitvoeren. Toch lijkt dat niet op grote schaal te gebeuren. Uitvoer naar de Baltische staten, een beproefde alternatieve route, groeide nauwelijks.

Over de eerste zes maanden groeide de totale uitvoer Nederlandse groente en fruit met 14 procent, blijkt uit deze gegevens. Met name Duitsland vraagt meer Nederlands product. De groei bedraagt 10 procent, terwijl de Franse markt 29 procent meer afnam uit Nederland. In volume is de groei naar Duitsland (37.000 ton) wel fors groter dan de groei van de uitvoer naar Frankrijk die 17.000 ton bedraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.