Home

Achtergrond

Europese liberalen willen debat over Roma

De liberale fractie in het Europees Parlement wil dat de EU stelling neemt tegen de manier waarop de Roma in een aantal EU-landen worden behandeld.

Fractieleider Guy Verhofstadt heeft dinsdag aangedrongen op een debat over dit onderwerp in het Europarlement. De Europese Commissie en huidig EU-voorzitter België moeten daar volgende maand opheldering komen geven.

Volgens Verhofstadt is er sprake van stigmatisering van zigeuners en wordt de hand gelicht met de Europese waarden. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zegt zich te schamen voor de regeringen die met het uitzetten van Roma populistische sentimenten proberen te bespelen. D66 maakt, evenals de VVD, deel uit van de liberale fractie in het Europarlement.

Frankrijk heeft al diverse malen groepen Roma uitgezet en is van plan daarmee door te gaan. Ook onder meer Duitsland en Italië proberen de zigeuners te dwingen terug te keren naar de Balkan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.