Home

Achtergrond

Europese groei trekt aan, onzekerheid VS

De Bundesbank heeft de groeiverwachting voor de Duitse economie bijgesteld naar 3 procent.

Vorige week bleek nog dat de economie in juni 2,2 procent was gegroeid, waar eerder was uitgegaan van 1,9 procent. De Duitse economie klimt veel sneller uit het dal dan verwacht. Daardoor is de euro ten opzichte van de dollar weer wat gestegen.

Verdere groeivertraging in de VS wijst ook op een stijgende koers van de euro. De zogeheten economische barometer, samengesteld met belangrijke indicatoren zoals de werkloosheid en economische groei, duidt namelijk op vertraagd herstel. De barometer geeft de heersende verwachting voor de komende 6 tot 9 maanden weer. Een topman van de Oeso William White van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling gaat echter uit van een ’dubbele dip’. Volgens hem is de werkelijke oorzaak van de crisis, laks monetair beleid, in de VS niet onderkend. Daardoor ontstaat druk op de consumptie.

Wanneer de economie van de Eurozone substantieel blijft groeien, bestaat de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente doet stijgen van het recordlage niveau van 1 procent. Wanneer de ECB de rente verhoogt, leidt dit waarschijnlijk ook tot een hogere rente voor commerciële banken onderling, de Euribor, die dan weer vaak als referentie voor bedrijfsleningen wordt gebruikt.

Na een langzame maar constante stijging tot meer dan 0,91 procent is de 3 maanden Euribor rente sinds eind vorige week dalende. De rente zal volgens ING Bank echter waarschijnlijk niet onder de 0,8 procent duiken, en uiteindelijk weer geleidelijk gaan stijgen tot ongeveer 1 procent op het einde van dit jaar. Voor de crisis in 2007 aanving stond de rente op 4 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.