Home

Achtergrond 165 x bekeken

Europees Parlement verwerpt bezuiniging op EU-begroting

De landbouwcommissie in het Europees Parlement heeft de bezuinigingen, die de lidstaten hebben voorgesteld op de EU-begroting voor 2011, verworpen.

De commissie wil juist meer geld, onder meer voor schoolfruit en schoolmelk (elk 10 miljoen euro).

Ook zou er meer budget moeten komen voor het monitoren van prijzen op de agromarkten. Verder pleit de commissie voor het instellen van een melkfonds, om de modernisering van de melkveesector te stimuleren.

Een amendement va n de Groenen, om de exportrestituties komend jaar op nul te stellen, werd met grote meerderheid verworpen. De EU heeft in het wereldhandelsoverleg toegezegd dat restituties in 2013 tot het verleden behoren.

De Europese Commissie stelde eerder voor in 2011 ruim 58 miljard euro te spenderen aan landbouw en visserij. Dat is ruim 40 procent van de EU-begroting. De lidstaten zijn als gebruikelijk voor een krappere begroting. Ze willen minder uitgeven aan cohesiegelden, landbouw (elk circa 1 miljard euro) en aan EU-ambtenaren.

Commissie, Parlement en lidstaten moeten het samen eens worden over de begroting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.