Home

Achtergrond 173 x bekeken

Euro wint aan kracht door zwakte in VS

De euro bereikte deze week het hoogste niveau in drie maanden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voor een euro wordt door Amerikanen nu zo’n $ 1,32 betaald, bijna 1,5 procent meer dan vorig jaar. De wisselkoers met het Britse pond is vrijwel gelijkgebleven. Analisten verwachten dat ook de Russische roebel aan waarde verliest ten opzichte van de euro. De roebel staat onder druk door de aanhoudende problemen die Rusland door het warme, droge weer ondervindt. De Russische oogsten vallen fors lager uit, terwijl de dienstensector lijdt onder uitvallende apparatuur.

Hoewel de Russische economie gezond verder groeit, betekent het weer uiteindelijk toch een forse domper. Een goedkope roebel is niet welkom: de export naar Rusland van agrarische producten staat al onder druk. Een hoge waarde voor de euro is slecht voor de export en maakt ook producten uit landen die de euro niet voeren relatief goedkoper binnen de eurozone. De euro stijgt enerzijds omdat de Amerikaanse economie er wat minder goed voor lijkt te staan dan de Europese.

Hoewel de werkloosheid in Amerika deze maand slechts beperkt bleek te zijn, waarschuwen belangrijke economen als Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz voor een "dubbele dip", een crisis na de crisis. Stiglitz pleit voor meer stimuleringsmaatregelen vanuit de regering-Obama.
Europa is evenmin uit de zone, maar analisten putten deze week hoop uit het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB hield de rente die het commerciële banken berekent gelijk op het recordlage niveau van 1 procent. Met een goedkope kredietlijn in Frankfurt staan banken sterker, en de hoop bestaat dat ze ook zelf meer durven uitlenen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.