Home

Achtergrond

Emigratieconstructie met LLC strandt bij gerechtshof

Een emigratieconstructie van een naar de Verenigde Staten (VS) geëmigreerde melkveehouder strandt bij het gerechtshof Arnhem.

Omdat de investeringen in de VS gedaan worden middels een Limited Liability Company (LLC) kan de herinvesteringreserve (HIR) niet afgeboekt worden.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

A drijft een melkveebedrijf. In 1999 verkoopt A melkquotum. Voor de daarbij behaalde winst vormt A een herinvesteringreserve. In 2002 richt A belanghebbende (X bv) op. Hij brengt daarbij zijn melkveebedrijf in. De zoon van A (B) heeft in 2001 een Limited Liability Company (LLC) naar het recht van de staat Ohio (VS) opgericht. Eind 2002 verwerft belanghebbende een belang van 98% in de LLC met de bedoeling om haar herinvesteringreserve (HIR) aan te wenden.

Hiertoe is in de operating agreement van de LLC een bepaling opgenomen die de aansprakelijkheid van de leden van de LLC uitbreidt. Volgens belanghebbende leidt dit er namelijk toe dat de LLC fiscaal transparant is. De inspecteur staat afboeking op de HIR niet toe omdat de LLC volgens hem niet transparant is. Rechtbank Arnhem oordeelt dat de LLC fiscaalrechtelijk gezien niet transparant is. De rechtbank overweegt hierbij dat de onderneming van de LLC eigendom is van de LLC. Ook stelt de rechtbank vast dat volgens de statuten van de LLC de schulden, verplichtingen en aansprakelijkheden van de LLC alleen de LLC aangaan en dat de leden niet persoonlijk aansprakelijk zijn. Het gelijk is aan de inspecteur.

Hof Arnhem is van oordeel dat de leden van de LLC alleen maar tot het door hen ingelegde vermogen aansprakelijk zijn. Het hof overweegt daarbij dat het opnemen van de extra bepaling in de operating agreement van de LLC niet bewerkstelligt dat de aansprakelijkheid wordt uitgebreid. Tussen partijen is dan niet langer in geschil dat de LLC voor Nederlandse fiscale doelen niet transparant is. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

Meer informatie:
Hof Arnhem, MK II, 13 juli 2010, nr. 09/00178 en 09/00179

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.