Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Eindelijk duidelijkheid over toelating anti-hagelkanon'

De uitspraak van de rechtbank Middelburg komende week zal meer duidelijkheid geven over de toelating van anti-hagelkanonnen in Nederland.

Dat verwacht Rinus van 't Westeinde NFO-voorzitter van de afdeling West-Zuid Beverland.

Hij voerde 14 juli op de hoorzitting in Middelburg het woord namens de negen telers in de gemeente Borsele. Het is een beroepszaak van de Vereniging voor het behoud van de "Zak van Zuid-Beveland" tegen de medewerking van de gemeente Borsele aan de plaatsing van in totaal negen kanonnen in de gemeente.

Van ’t Westeinde gelooft niet dat de telers hoeven te vrezen voor het verplicht stilleggen van de kanonnen. "Het is niet zozeer de vraag of het kanon wel of niet mag draaien, maar de vraag of een milieuvergunning nodig is of dat een ontheffing van de plaatselijke verordening genoeg is." Borsele heeft de telers op deze grond toestemming verleend.

Volgens Van ’t Westeinde moet het gezond verstand bij de rechtbank doorklinken. "Telers doen er alles aan de overlast te beperken. Dit jaar zijn kanonnen nog vier keer ingezet en het seizoen is bijna afgelopen. Telers leren er mee werken en durven meer risico’s te nemen.” Ook hebben de telers plannen voor het aanschaffen van een nieuw detectiesysteem.

Donderdag doet de rechtbank in Tilburg ook uitspraak in een zaak van een fruitteler tegen de gemeente Tholen. André Alkema kreeg een dwangsom opgelegd om hem te dwingen te stoppen met het kanon. Alkema wil dat de rechter hem gedurende de bezwaarperiode toestemming geeft het kanon te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.