Home

Achtergrond

Einde LNV staat nog niet vast

De landbouw- en voedselsector moet een belangrijke plek krijgen in een nieuw kabinet.

Dat zei minister Gerda Verburg (LNV) vrijdag na afloop van het bewindsliedenoverleg in reactie op geluiden dat haar ministerie wordt geschrapt.

Dagblad Trouw meldde dat de onderhandelaars VVD, CDA en  PVV overeenstemming hebben bereikt over de reorganisatie van de rijksoverheid. Zo zou LNV worden samengevoegd met Economische Zaken (EZ) tot een departement voor Bedrijvigheid. De ministeries Vrom en Verkeer en Waterstaat gaan samen onder de noemer Ruimte, aldus de krant.

De reorganisatie komt niet als een verrassing. VVD en CDA pleiten al langer voor afslanking door de samenvoeging van ministeries. De christendemocraten hadden LNV graag buiten schot gelaten, maar begin deze week gaven zij hun verzet op. De VVD liet voor de verkiezingen al weten EZ en LNV het liefst te laten fuseren.

LTO is geen voorstander van die samenvoeging. Voorzitter Albert Jan Maat noemde dat eerder schadelijk voor de sector. Verburg benadrukte gisteren het belang van de landbouw voor de Nederlandse economie, maar wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de uitgelekte plannen. "Er wordt van alles besproken, maar er staat nog niets vast."

Het zou niet de eerste keer zijn dat het ministerie wordt opgeheven. In 1923 werd het ministerie voor Landbouw, Nijverheid en Handel gesplitst, waarna de agrarische sector bij Binnenlandse Zaken werd ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg landbouw weer een eigen departement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.