Home

Achtergrond

Egypte sluit landen uit voor levering tarwe

Egypte heeft een nieuwe tender uitgeschreven voor tarwe. Opmerkelijk is dat Egypte leveranciers uit Rusland, Oekraine, Kazachstan en Roemenië uitsluit voor de tender.

Graanleveranciers kunnen inschrijven op zo’n tender en aangeven voor welke prijs zij tarwe willen leveren.

Het verbaast een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw niet dat Egypte deze vier landen uitsluit. "Handelaren of verwerkers die eerder dit jaar graan hebben gekocht in deze vier landen tegen veel lagere prijzen, krijgen het graan gewoon niet geleverd. De leveranciers in deze landen houden zich niet aan de contracten."

Dat zie je nergens anders ter wereld, zegt de woordvoerder. "De EU exporteert nu graan dat eerder dit jaar tegen een lagere prijs is verkocht. Dat graan wordt gewoon geleverd, ook al is het financiële verlies nu extra groot. Niet alleen omdat graan nu duurder is geworden, maar ook omdat de eurokoers sindsdien flink is gestegen."

Rusland voert op 15 augustus een exportverbod voor graan en graanproducten in. Oekraine neemt daar volgende week een besluit over. Kazachstan heeft gezegd geen verbod te overwegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.