Home

Achtergrond 273 x bekeken

Economie groeit met 2,1 procent

De Nederlandse economie zit in de lift.

In het tweede kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met het eerste kwartaal groeide de economie met 0,9 procent. De goede cijfers zijn vooral te danken aan de export van producten uit de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie. Het niveau van de investeringen blijft vooralsnog achter bij vorig jaar (-5 procent), hoewel herstel zich inmiddels heeft ingezet.

De groei van de landbouw is beperkt. Daar waar de industrie in het tweede kwartaal ruim 8 procent meer produceerde, is dat in de agrarische sector slechts 1,8 procent.

In de bouwnijverheid is er nog steeds sprake van een flinke krimp; in deze branche nam de productie opnieuw met meer dan 10 procent af.

De economische groei in Nederland ligt boven het Europese gemiddelde van 1,7 procent. Alleen Slowakije (+4,9 procent), Zweden (3,6), Duitsland (3,7), Estland (3,5) en België (2,2) deden het de afgelopen maanden beter, zo becijferde Eurostat gisteren. Letland ( -3,9 procent) en Griekenland (-3,3) staan onderaan de lijst. Overigens is Slowakije het enige euroland dat nog niet de toezegde lening aan Griekenland heeft overgemaakt.

De cijfers tonen aan dat de meeste Europese landen langzaam omhoog krabbelen na maanden van krimp of beperkte groei. In het derde kwartaal van vorig jaar nam de economie van de 27 lidstaten nog met 4,3 procent af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.